Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
Η χρονολογία κατασκευής για την Αγια Σοφιά είναι άγνωστος, καθόσον δεν υπάρχει καμία επιγραφή ούτε κάποιο άλλο στοιχείο. Υπολογίζεται πάντως ότι κατά τα έτη 1750 - 1760 υπήρχε ο Ναός της ΑγιαΣοφιάς. Από
αρχιτεκτονικής απόψεως δεν είναι αξιόλογος ο Ναός. Είναι όμως ιστορικός διότι κατά την δεύτερη Τουρκοκρατία (1715 - 1821) όλοι οι Ναοί του Ναυπλίου άλλοι έγιναν Τζαμιά , άλλοι αποθήκες.

Κατά το διάστημα της παραμονής του Χασάν -Πασά στο Ναύπλιο , ο διερμηνέας των Τούρκων Ν. Μαυρογένης βρήκε την ευκαιρία να μεσιτεύσει σ΄ αυτόν για τους λίγους Χριστιανούς κατοίκους του Ναυπλίου. Πράγματι ο Χασάν - Πασάς επέτρεψε να να φτιάξει ο Μαυρογένης στη Χριστιανική συνοικία του "Ψαρομαχαλά" μία κρήνη στην οποία υπήρχε εντοιχισμένη πλάκα με το όνομα του ιδρυτού της και την χρονολογία. Ακόμη για πρώτη φορά επετράπη στους Χριστιανούς του Ναυπλίου να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα μέσα στην πόλη . Για το σκοπό αυτό παραχώρησε σ΄ αυτούς τον Ναό της ΑγιαΣογιάς τον οποίο από της Αλώσεως κατείχαν οι Τούρκοι και τον χρησιμοποιούσαν σαν αχυρώνα.

Πρόσθετες Πληροφορίες

671
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.