Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΄΄ΤΡΑΓΟΠΗΔΗΜΑ΄΄»
Ο Αρχιεπίσκοπος Αργολίδας Νίκανδρος για να προσφέρει στη πόλη του Ναυπλίου και τους κατοίκους της έναν ωραίο ρομαντικό περίπατο, κατασκεύασε με προσωπική δαπάνη το 1895 τον παραλιακό δρόμο της Ακροναυπ
λίας εκβραχίζοντας τη νότια πλευρά του βράχου μέχρι της Αρβανιτιάς.
Ο δρομίσκος αυτός τότε, άρχιζε από «το φανάρι της Παναγίτσας» και συνεχιζόταν με εκβραχισμούς μέχρι το «τραγοπήδημα». Στο σημείο αυτό, επειδή τεχνικώς ήταν αδύνατο να γίνει εκβραχισμός λόγω του ότι τα βράχια ήσαν απόκρημνα και κάτω έχασκε βάραθρο επικίνδυνο, ανοίχτηκε μικρό ¨¨τούνελ΄΄ . Έτσι το απρόσιτο και απροσπέλαστο στους κατοίκους σημείο του δρομίσκου, που μόνο από γίδια μπορούσε να υπερπηδηθεί, γι΄ αυτό και ο λαός το έλεγε «τραγοπήδημα», έγινε βατό και άνετη η συνέχιση του περιπάτου μέχρι την Αρβανιτιά.
Το έργο αυτό του Αρχιεπίσκοπου Νίκανδρου, που αθόρυβα κατασκεύασε, και που κάθε μέρα ήταν παρών παρακολουθώντας τους εργάτες , το διεύθυνε στην εκτέλεσή του ο ανθυπολοχαγός τότε του Μηχανικού στο Ναύπλιο Ιωάννης Μεταξάς ( ο μετέπειτα Πρωθυπουργός της Ελλάδας).
Ο «δρόμος του Δεσπότη» μετά από λίγα χρόνια είχε καταστραφεί τελείως, το δε «τραγοπήδημα» είχε γίνει και πάλι διαβατό μόνο από τα ομώνυμά του τετράποδα.
Ο Αναπλιώτης Στρατηγός Ν. Δημητριάδης, διοικητής της 4ης Μεραρχίας, τον επισκεύασε στις αρχές του 1926. Ακολούθως ο Δήμαρχος Κ. Θ. Κόκκινος κατά την εκτέλεση των ωραίων έργων του στη Αρβανιτιά , τον τελειοποίησε. Λίγο αργότερα η Λιμενική Επιτροπή Ναυπλίου τον διαπλάτυνε έτσι που ένα μικρό αυτοκίνητο να μπορεί να περάσει μέχρι τη «Βαυαρέζικη Σπηλιά». Ο «δρόμος του Δεσπότη» πλακοστρώθηκε επί δημαρχίας Ι. Μελίδη.

Πρόσθετες Πληροφορίες

793 Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015 19:12
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.