Απόκριες

Απόκριες

Μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο η πόλη μας δεν είχε σπουδαία πολιτιστική κίνηση. Δεν είχε ακόμα η πατρίδα μας λειτουργήσει με κανονικούς ρυθμούς. Φυσικά μεσ΄ στο αίμα μας ήταν και είναι πάντα η διασκέδαση, το γέλιο και πώς να ζούμε μεσ΄ την καλή χαρά. 

 Μετά το τέλος του πολέμου, αυτό γνωρίζω, είχε παιχτεί στην πλατεία Συντάγματος ένα θεατρικό έργο του Θ. Κωστούρου με τον τίτλο "ΟΙ ΓΚΛΟΡΙΟΖΟΙ" που σατύριζε τους Ιταλούς στρατιώτες.

Τα χρόνια της δεκαετίας του 50, όταν είχαμε απόκριες για να ντυθούμε μασκαράδες, πέρναμε καμιά ρόμπα της μάνας μας , κάποια ξεχασμένη φουστανέλα, ένα καπέλο για να δείχνουμε σαν καουμπόυδες και με τα ψέματα ντυνόμασταν μασκαράδες και όλο το απόγευμα τριγυρίζαμε φωνάζοντας , με ένα χαβάνι της μάννας μας στο χέρι, και τραγουδώντας στα καφενεία και τις ταβέρνες της πόλης.

Το 1963 ο Δήμος αποφάσισε και διοργάνωσε το πρώτο καρναβάλι. Με τα πενιχρά μέσα που είχε, με έμπειρους και καλούς μάστορες [τον Πιτουρά και άλλους] και με την βοήθεια του ΚΕΜΧ, το οποίο έδωσε αυτοκίνητα για να φτιαχτούν τα άρματα, φτιάχτηκαν λίγα άρματα και αυτομάτως έγινε το μεγαλύτερο θέμα στο Ναύπλιο. 


Μασκαράδες πιερότοι αρλεκίνοι και τσιγγάνες, οι περισσότεροι με χάρτινες στολές ξεκίνησαν από την ανατολική πλευρά του σχολείου της Πρόνοιας, [φημισμένης για τα ωραία γλέντια της], και κατηφόρισαν την οδό 25ης Μαρτίου προς το παλιό Ναύπλιο.

Βασίλισσα του Καρναβαλιού ήταν η πανέμορφη Προνιωτοπούλα ΡΟΥΜΠΙΝΗ ΤΣΟΛΑΚΟΥ. Ολη η Πρόνοια και τ' Ανάπλι είχαν να λένε γιαυτήν την ομορφιά που καθόταν πάνω στο άρμα της.

 

Σπουδαίο γεγόνος ήταν ότι ο αξέχαστος και αγαπητός Αναπλιώτης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ, δικαστικός Υπάλληλος και Πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ, είχε μεταμφιεστεί και αυτός σαν τον Καρνάβαλο και είχε ανέβει στο άρμα του καρνάβαλου . 


Δίπλα του ντυμένος πρίγκηπας ο νεαρός τότε Νίκος Κομνηνός .


Ολη η πόλη στους δρόμους. Φωνές και πανηγύρια. Από την Πρόνοια μέχρι την πλατεία Συντάγματος.


Ο καρνάβαλος [Τ. Τούμπας] πέταγε σε όλους σε όλη την διαδρομή μικρούς και μεγάλους σοκολάτες. Γινόταν χαμός το ποιός θα πρωτοπάρει σοκολάτα [σπάνιο και ακριβό είδος τότε].
Θυμάμαι ότι υπήρχε και άρμα φτιαγμένο σαν ταβέρνα που είχε σαν πλήρωμα παλιούς Αναπλιώτες οι οποίοι σε όλη την διαδρομή τρωγοπίνανε.

Στο τέλος στην πλατεία Συντάγματος ο Π. ΤΟΥΜΠΑΣ εκφώνησε και έναν σατυρικό λόγο για τους Αναπλιώτες. 


Ο καρνάβαλος πρέπει να κάηκε εκεί στην πλατεία.


Οι 3 πρωτες φωτογραφίες που έχουν διασωθεί είναι από το αρχείο του Τάκη Τούμπα [εγγονού] και η τελευταία, αυτή με την βασίλισσα του Καρναβαλιού, του +Κώστα Τσολάκου.

 

Γιώργος Καρατάσος 

Σελίδα 1 από 15