Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Μικροϊστορία 8
Μιας και σήμερα γράψαμε για το τρένο.
Φωτογραφίες από την περιοδεία του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Πελοπόννησο, κατά την προεκλογική εκστρατεία του 1912. Η μετακίνηση του Ελ. Βενιζέλου γίνεται με το τρένο και στη διαδρομή από την Τρίπολη προς το Άργος σταματάει και κοιτάει τη σιδηροδρομική γέφυρα του Αχλαδοκάμπου. Είχε προηγηθεί στάση του τρένου στο χωριό του Αχλαδοκάμπου και υποδοχή, με προσφώνηση από τον σχολάρχη Σκουμπή. Στον σταθμό των Μύλων δίνει λουλούδια στον Βενιζέλο η κόρη του σταθμάρχη Πηρουνά. Η αμαξοστοιχία με τον Βενιζέλο ξεκίνησε από την Τρίπολη στις 8.00 το πρωί και με τις στάσεις και τις εκδηλώσεις υποδοχής έφτασε στο Άργος στις 11.00.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 5/3/1912, λίγες ώρες πριν από την αποβίβασή του στο Άργος και τα «θλιβερά επεισόδια» από την υποδοχή, όπως περιγράφουν οι εφημερίδες της εποχής. Στο Άργος υποδέχτηκαν τον Βενιζέλο με «θορυβώδεις αποδοκιμασίες», μαύρες σημαίες, τις καμπάνες των εκκλησιών να χτυπούν πένθιμα (έγινε και στις μέρες μας αυτό, σε επίσκεψη πρωθυπουργού στο Ναύπλιο), μια αντιδιαδήλωση διαμαρτυρίας (κάτι μου θυμίζει από τα σύγχρονα χρόνια) και πολλές μούτζες. Όταν μάλιστα μίλησε, χτύπαγαν ντενεκέδες και τροκάνια για να μην ακούγεται. Κύριο σύνθημα της αντιδιαδήλωσης ήταν «Έξω ο προδότης». Αντίθετα, η ομιλία του Βενιζέλου έτυχε υποδοχής με συνθήματα, όπως «Ζήτω η φτώχεια» «Βενιζέλαρος» «Ζήτω η ελευθερία» «Κάτω οι κλέφτες» «Να μας ζήσεις σωτήρα μας». Επαναλαμβάνω ότι αυτά γίνονταν το 1912, μην μπερδευτούμε...
Τον Ελ. Βενιζέλο προστάτευε η φρουρά του Ναυπλίου, η οποία τον πηγαίνει στο τρένο, όπου επιβιβάζεται για τον επόμενο σταθμό του, την πόλη του Ναυπλίου. Οι διαδηλωτές αποδοκιμάζουν και κατά την αναχώρηση του τρένου. Τότε ακούστηκε η φωνή του Πολυγένους (του λεγόμενου “Κουβαρίστρα”) προς τους διαδηλωτές «μουτζώνετε μωρέ, μουτζώνετε».
Με το που έφυγε το τρένο για το Ναύπλιο, οι συγκεντρωμένοι αντιδιαδηλωτές πήγαν πορεία στο προεκλογικό κέντρο των υποψηφίων Καρπετόπουλου και Πολυγένους, που ήταν και οι διοργανωτές των αντιβενιζελικών εκδηλώσεων. Οι “Παλαιοκομματικοί”, όπως αποκαλούνταν τότε από τους Βενιζελικούς.
Το τρένο κάνει στάση στην Τίρυνθα, όπου ο Βενιζέλος επισκέπτεται τον αρχαιολογικό χώρο. Στο Ναύπλιο η υποδοχή γίνεται με πολλούς πυροβολισμούς και ζητωκραυγές. Πηγαίνει στην Πλατεία Συντάγματος με άμαξα και την ακολουθία πολλών οπαδών του και μιλάει έχοντας δίπλα του τον υποψήφιο Δ. Τερζάκη, δήμαρχο Ναυπλίου 1899-1903 και πατέρα του γνωστού Ναυπλιώτη λογοτέχνη, θεατρικού συγγραφέα και ακαδημαϊκού, Άγγελου Τερζάκη.
Στις 4.00 το απόγευμα ο Βενιζέλος με πολλές ζητωκραυγές των Ναυπλιωτών επιβιβάζατε στο τρένο με προορισμό την Κόρινθο.
Οι εκλογές έγιναν στις 10/3/1912, πέντε μέρες μετά τα επεισόδια στο Άργος, με εκλογικό θρίαμβο του Βενιζέλου.
Και όλα αυτά 100και πλέον χρόνια πριν. Ούτε η ορολογία δεν έχει αλλάξει. Η προεκλογική εκστρατεία όμως γινόταν με τρένο.

Πρόσθετες Πληροφορίες

365
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.