Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΟΔΟ ΚΑΜΠΑΝΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ;

  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ούτε εγώ το ήξερα. Απλώς υποψιαζόμουν ότι θα ήταν κάποιος διοικητής του 8ου Συντάγματος.
Αυτές τις ημέρες είναι η επέτειος της μάχης του Κιλκίς, τον Ιούνιο του 1913. Βέβαια, οι Βαλκανικοί πόλεμοι είναι κάτι το εντελώς άγνωστο για τον μέσο συμπολίτη μας. Οι περισσότεροι ούτε καν τους έχουμε διδαχθεί στο σχολείο. Κάποιοι –λίγοι- πρόλαβαν παππούδες που είχαν πολεμήσει σε αυτούς και κληρονόμησαν κάποια θολή ανάμνηση ή κάποιο κειμήλιο. Οι μόνες αναφορές που μπορούμε να συναντήσουμε είναι ή από κάποιες εθνιμηδενιστικές φυλλάδες που αμφισβητούν κάθε τι Ελληνικό ή από το αντίθετο άκρο της άκρας δεξιάς που κάνει μόνο στρατόκαυλες αναφορές … αποσιωπώντας σκόπιμα τον ρόλο των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Οι Βαλκανικοί πόλεμοι ήταν απελευθερωτικοί. Τα σχέδια των Νεοτούρκων για γεννοκτονίες και εθνοκαθάρσεις – και η ενίσχυση των Γερμανών σε αυτά- απειλούσαν την ύπαρξη εκατομμυρίων χριστιανών υπηκόων του Σουλτάνου.
Ο γερμανικός ιμπεριαλισμός ήθελε : α)έναν δρόμο προς την Ανατολή, β)Εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Μέσης Ανατολής με “επιστάτη” την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Να το πούμε απλά: άφηναν στους Τούρκους τις σημαίες και τα τζαμιά και έπαιρναν αυτοί τα λεφτά. Έξυπνος και αποτελεσματικός ιμπεριαλισμός.
Το σχέδιο αυτό καταστράφηκε τον Οκτώβριο του 1912. Ο δρόμος μέσα από τα Βαλκάνια κόπηκε. Τα Βαλκανικά κράτη διαμέλισαν τις επαρχίες του Σουλτάνου. Για να διασπάσουν το μέτωπο οι Γερμανοί έβαλαν στο παιχνίδι τον Βασιλιά της Βουλγαρίας, που ήταν Γερμανός (της δυναστείας Σαξ Κόμπουργκ). Για να ανοίξουν τον δρόμο σχεδίασαν αιφνιδιαστική επίθεση κατά των Ελλήνων και των Σέρβων. Μετέφεραν δυνάμεις και είχαν ως κύριο στόχο την κατάληψη της Θεσσαλονίκης.
Απέτυχαν παταγωδώς. Ο Ελληνικός στρατός επιτέθηκε, παρά τον δυσμενή συσχετισμό. Η “δίδυμη” μάχη Κιλκίς – Λαχανά ανέτρεψε τα σχέδιά τους. Με νυκτερινή εφόρμηση και εφόπλου λόγχη κατελήφθη το Κιλκίς. Σε εκείνη την επιθετική ενέργεια οι δικοί μας πρόγονοι, του 8ου Συντάγματος Πεζικού της IV Μεραρχίας πολέμησαν στον τομέα του Κιλκίς. Πολλοί άφησαν τα κόκκαλά τους στην Μακεδονία. Μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο διοικητής τους, ο Συνταγματάρχης Αντ. Καμπάνης. Για αυτό υπάρχουν στην πόλη μας «οδός Κιλκίς» (Και όχι Κοζάνης ή Φλώρινας) και «οδός Συνταγματάρχη Καμπάνη».
ΥΓ Η φωτό είναι από εφημερίδες της εποχής.

204
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.