Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ … ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Είδα και πάλι στις «Παλαιές φωτογραφίες του Ναυπλίου» μια φωτό.. του Βάλτου του Ναυπλίου. Έτσι λέγαμε τότε όλη εκείνη την περιοχή που άρχιζε από την άκρη του λιμανιού και συνέχιζε μέχρι το ποταμάκι του Ραμαντάνη. Η φωτό ήταν του μακαρίτη Κυριάκου Καλκάνη (δημοσιογράφου, για τους νεωτέρους) και την είχε ανεβάσει με την άδεια του ο Παναγιώτης Σκουλαρίκος.
Για να βοηθήσω τα παιδιά του σχολείου μου (1ο Λύκειο Ναυπλίου), σε σχετική εργασία (πρόγραμμα «Εράσμους», με σχολεία από Πολωνία, Λετονία, Ισπανία) μπήκα στον κόπο να επεξεργαστώ την εικόνα.
Με μπλε ραφ γραμμή σημείωσα το καρνάγιο «του Βαρκάρη». Ναι, το 1958 φτιάγναμε βάρκες στο Ναύπλιο – όχι μόνο καθάρισμα.
Με κόκκινη γραμμή, δύο καπναποθήκες, υπήρχαν και άλλες που δεν τις καλύπτει το πλάτος της φωτογραφίας.
Με κίτρινη γραμμή το πυρηνελαιουργείο της ΕΛΒΙΝΑ … επί της οδού Άργους και με μεγάλο φουγάρο… το διώξανε από εκεί για να μην ενοχλεί ο καπνός… αλλά από εκεί που μετεγκαταστάθηκε μάλλον κάνει χειρότερη ζημιά.
Με πράσινη γραμμή το εργοστάσιο ο ΚΡΙΝΟΣ πρέπει να λειτουργούσε ως κονσερβοποιείο τότε (το 1958) … συνέχισε για πολλά χρόνια ως συσκευαστήριο.
Τέλος με διακεκομμένη γραμμή τα μυθικά Ταμπάκικα… Το μυθικά επειδή δεν τα πρόλαβα λειτουργούντα… είναι περίπου απέναντι από τη σημερινή Νομαρχία.
Η φωτό δεν καλύπτει τον Κύκνο, το παγοποιείο, τον αλευρόμυλο, το μακαρονοποιείο (όλα προς την δεξιά μεριά της εικόνας) επίσης δεν καλύπτει μεγάλο μέρος των καπναποθηκών (στην αριστερή μεριά της).
Με την ανεργία που έχει πλήξει σοβαρά την πόλη μας λόγω κορονοϊού … έκανα μερικές μελαγχολικές σκέψεις… Η εγκατάλειψη όλων αυτών των βιομηχανικών εργασιών βόηθησε τελικά; Η μονομερής εξάρτηση από τον τουρισμού μήπως έφερε μια ανάπτυξη με πήλινα πόδια; Σίγουρα, πολλαπλασίασε το εισόδημα … και μάλιστα όχι για λίγους, αλλά για πάρα πολλούς… αλλά δεν είχε την σταθερότητα.
Προς τα πίσω δεν μπορούμε να γυρίσουμε. Οφείλουμε το συντομότερο να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής για να αναθερμάνουμε και να βελτιώσουμε το τουριστικό ρεύμα… και παράλληλα κίνητρα για βιοτεχνίες με τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

195
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.