Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Αποκαλυπτήρια του Ανδριάντα του Θ. Κολοκοτρώνη

  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πρωτεργάτης Δήμαρχος: Επαμεινώντας Κωτσονόπουλος, Γλύπτης: ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΩΧΟΣ. Αποκαλυπτήρια: 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1901.... ‘Οταν τέλειωσαν οι εργασίες της τοποθέτησης του αγάλματος, η Μεγάλη επιτροπή με κοινή απόφαση και του Δήμου Ναυπλίου αποφάσισε τα αποκαλυπτήρια να γίνουν την 23η Απριλίου 1901 επέτειο της εορτής του Βασιλέως Γεωργίου Α΄ και να διαρκέσουν πέντε ημέρες,. Συγχρόνως να γίνει στο Ναύπλιο και το «Α΄ Πανελλήνιο Γεωργικό Συνέδριο» την έναρξη των εργασιών του οποίου θα έκανε επισήμως ο Βασιλεύς αυτοπροσώπως.
Οι προετοιμασίες για τις γιορτές των αποκαλυπτηρίων κράτησαν ένα χρόνο και τρείς μήνες. Όλο αυτό το διάστημα οι Αναπλιώτες δεν συζητούσαν τίποτε άλλο παρά για τα αποκαλυπτήρια. Ποτισμένος από αυτή τη φιλοδοξία ο νεαρός Δήμαρχος Δημ. Τερζάκης αφοσιώθηκε στην προπαρασκευή της πόλης.
Και τι δεν έκανε τότε ο Δήμαρχος. Γενική επισκευή των δρόμων και των υπονόμων , ευπρεπισμού της πόλης με κήπους και δενδροστοιχίες καθώς και άλλα για τα οποία συνέστησε ειδικές επιτροπές κάθε μία είχε αναλάβει ορισμένο τομέα δράσης . Όμως ο Δήμος δεν είχε τους αναγκαίους πόρους για τέτοιες γιορτές . Στο πρόβλημα συνέτρεξαν όλοι οι Αναπλιώτες με γενναίες εισφορές αλλά και οι ξένοι που διέμεναν στο Ναύπλιο.
Οι πάντες επιστράτευσαν τον εαυτόν τους για τον λαμπρότερο πανηγυρισμό των εορτών. Ακόμη και οι υπαξιωματικοί των στρατιωτικών σωμάτων έδωσαν παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης με το έργο «Δύο Λοχίες» προς ενίσχυση του Ταμείου των Εορτών . Επίσης την 25η Μαρτίου 1900, οι φοιτητές και οι τελειόφοιτοι του Ναυπλίου έδωσαν δεύτερη παράσταση προς ενίσχυση του Ταμείου της επιτροπής του εορτασμού.
Τους πρώτους μήνες του 1901 οι προετοιμασίες των εορτών είχαν σχεδόν τελειώσει και στις αρχές του Απριλίου ο Δήμαρχος Τερζάκης εγκατέστησε, για πρώτη φορά, χάριν των εορτών, έξοχο φωτισμό ασετιλίνης, με τον οποίον φωτίστηκαν άπλετα οι πλατείες και δρόμοι του Ναυπλίου.
Την παραμονή των εορτών 22 Απριλίου 1901 το Ναύπλιο παρουσίαζε εικόνα μαγευτική. Στολισμένο με σημαίες , μύρτα, στεφάνια, εικόνες του Βασιλιά και του Κολοκοτρώνη και θυρεούς. Εκπληκτικό και το θέαμα της προκυμαίας. Σε όλο το μήκος είχαν στηθεί διπλή σειρά σημαιοστόλιστων στύλων . Στην αποβάθρα μεγάλη αψίδα με τα εθνικά χρώματα και θυρεούς με επιγραφές: «Ζήτωσαν οι Βασιλείς», «Ζήτω το Έθνος». Αλλά και η πλατεία Συντάγματος στη μέση της οποίας στήθηκε μεγάλος στύλος με σημαίες στη κορυφή και περιμετρικά μικρότεροι που ενωνόντουσαν σημαιοστόλιστοι με τον μεσαίο σχηματίζοντες μεγάλη παγόδα. Η άποψη του μεγάλου δρόμου μαγευτική, με τις πολλές σημαίες και τις αψίδες. Το θέαμα γινόταν λαμπρότερο με βασιλική εξέδρα στη πλατεία Κολοκοτρώνη.
Όλα τα σπίτια από την προκυμαία ,την πλατεία Συντάγματος , το Μεγάλο δρόμο, μέχρι την πλατεία Κολοκοτρώνη συναγωνιζόντουσαν για την ωραιότερη διακόσμηση.
Οι Αναπλιώτες είχαν να δούν τέτοια λαμπρή προετοιμασία από την άφιξη του Βασιλιά Όθωνα.

186
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.