Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αφιερωμένη στο Ανάργυρο Λάμπρου

  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μικροϊστορία Ναυπλίου 3

Αφιερωμένη στο Ανάργυρο Λάμπρου που κηδεύτηκε σήμερα 30/4/2019 πλήρης ημερών 95 χρονών.

Το σκίτσο της φωτογραφίας υπάρχει ακόμα και σήμερα στο κτήριο Βίγγα που βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος. (Για όσους δεν το ξέρουν το κτήριο με τις σκαλωσιές.)
Στο κτήριο αυτό την περίοδο της ιταλο-γερμανικής κατοχής ήταν η καραμπινιερία και χώρος κράτησης . Το κρατητήριο υπάρχει ακόμα με όλα τα συνθήματα που οι κρατούμενοι είχαν γράψει στους τοίχους.
Σύμφωνα με αφήγηση του Ανάργυρου Λάμπρου, το 1943 μετέφερε αντάρτες από το φάρο του γύρου της Αρβανιτιάς στο Άστρος. Στη επιβίβαση τον είδε κάποιος και τον κάρφωσε στους Ιταλούς. Οι Ιταλοί συνέλαβαν τους γονείς του μέχρι την επιστροφή του και μετά τον κράτησαν στο κρατητήριο.
Φοβούμενος τις εξελίξεις σχεδίασε το καραβάκι στο κρατητήριο μαζί με τα ονόματα και των άλλων κρατούμενων μέσα σε ένα σχήμα καρδιάς.
« Αθώα θύματα
26 Αυγούστου το 1943
Ανάργυρος Δ Λάμπρου
Γρίστος Α Σήσις
Γεώργιος Ε Λαγουρός »
Για καλή τους τύχη στις 8 Σεπτεμβρίου του 1943 ανακοινώθηκε δημόσια η σύναψη ανακωχής μεταξύ Ιταλίας με τους συμμάχους, οι Γερμανοί αιχμαλώτισαν τους Ιταλούς φαντάρους και δεν έδωσαν καμία σημασία στους αιχμαλώτους. Έτσι τελείωσε η περιπέτεια του.
Καλό ταξίδι Ανάργυρε……

230