Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

ΕΝΑΣ ΓΚΡΑΜΣΙ ΣΤΟ ΑΝΑΠΛΙ

  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Δεν πρόκειται για τον Αντόνιο Γκράμσι, τον προπολεμικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας (που πέρασε τα πιο δημιουργικά του χρόνια δεσμώτης των φυλακών του καθεστώτος Μουσολίνι). Αλλά για τον Μικέλε Γκράμσι, έναν Ναπολιτάνο στρατιωτικό και Φιλέλληνα στην Επανάσταση του 1821.
Υπηρετούσε στον στρατό του Βασιλείου των δύο Σικελιών, όπως ήταν ο επίσημος τίτλος του βασιλείου της Νάπολης στην νότιο Ιταλία. Εκεί γνωρίστηκε με Έλληνες. Διωγμένοι κλέφτες από τον Μοριά και την Ήπειρο είχαν βρει εργασία ως μισθοφόροι σε εκείνο το βασίλειο. Όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση ήλθε στην Ελλάδα. Συμμετείχε ως αξιωματικός του τακτικού στην πολιορκία του Ναυπλίου. Του ανατέθηκε η διοίκηση του Πυροβολικού. Βαρύγδουπος τίτλος. Ουσιαστικά πυροβόλα μάχης δεν είχαμε. Κάποια πυροβόλα που τα ξεφόρτωσαν από το οπλισμό πλοίων είχαν τοποθετηθεί στην Άρεια, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά ότι χρησιμοποίηθηκαν. Είχαμε όμως τα πυροβόλα του Μπουρτζιού, που από τον Ιούνιο του 1822 είχε περιέλθει στα χέρια των Ελλήνων.
Με αυτά τα πυροβόλα έγιναν πολλοί βομβαρδισμοί της πόλης. (Σε μια φάση μάλιστα και με πυρακτωμένα βλήματα για να προκαλέσουν πυρκαγιές). Η πιο σημαντική προσφορά τους ήταν η παρεμπόδιση πλοίων με εφόδια για τους Τούρκους.
Αυτό είναι και το κατόρθωμα που καταγράφει η ιστορία με πρωταγωνιστή τον Μικέλε Γκράμσι. Η σύλληψη ενός μπρικιού με Εγγλέζικη σημαία που προσπάθησε να μπει στο λιμάνι μας.
(Μετά την μεγάλη προσπάθεια των Οθωμανών να σπάσουν τον αποκλεισμό τον Σεπτέμβριο του 1822 – από εκεί και η ζωγραφιά που αναρτώ- έγιναν περίπου δέκα απόπειρες να μπουν μεμονωμένα πλοία στο Ναύπλιο. Οι περισσότερες εκ των οποίων απέτυχαν).
Ο Γκράμσι έμεινε στην Ελλάδα. Στα χρόνια της επέμβασης του Ιμπραήμ, τον χρησιμοποίησαν και ως απεσταλμένο προς τους Ευρωπαίους αξιωματικούς μισθοφόρους του Τουρκοαιγυπτιακού σταρτού.
ΥΓ Μην πετάτε τις παλιές Ελληνικές εγκυκλοπαίδειες. Βοηθάτε το μονοπώλιο της –κάθε άλλο παρά αθώας- Βικιπαίδειας.

Πρόσθετες Πληροφορίες

209
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.