Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΝ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ (Η ΠΡΩΤΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ)

  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Τιμήσαμε προχθές τα 85 χρόνια από το κτίσιμο του διδακτηρίου του 1ου Γενικού Λυκείου Ναυπλίου. Εκ των ομιλητών η ιστορικός τέχνης κ. Καρακούρτη στην αναλυτική ομιλία της αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο του κτίσιμου των μοντέρνων σχολικών κτιρίων την δεκαετία του 1930 (Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, Υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου), μας μίλησε –λεπτομερειακά- για την προσωπικότητα και το έργο του Πάτροκλου Καραντινού, του αρχιτέκτονα που πρωταγωνίστησε στην ανέγερση αυτών των κτιρίων (και του δικού μας Γυμνασίου)
Ακούγοντας την κ. Καρακούρτη διαπιστώσαμε ότι το Γυμνάσιο είναι το πρώτο κτίριο ρυθμού Μπάουχάους στην πόλη μας (σχεδόν συνομήλικο αλλά προγενέστερο της οικίας Τόμπρα, που δεν υπάρχει πια). Την επιλογή όμως του οικοπέδου δεν την έκανε ο Καραντινός, αλλά οι δικοί μας τοπικοί παράγοντες… Για να το κτίσουν, γκρέμισαν το Οπλοστάσιο. Υπήρχαν και άλλοι χώροι… Εκεί που έγινε το γήπεδο και ο παιδικός σταθμός.. Προτίμησαν να γκρεμίσουν το Οπλοστάσιο.
Το Οπλοστάσιο ήταν η ΠΡΩΤΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Το γκρεμίσαμε. Στη φωτογραφία φαίνονται οι Βιομηχανικές εγκαταστάσεις και οι αποθήκες (και στο πλάϊ εκεί που είναι σήμερα το 2ο Λύκειο και μπροστά που καταλαμβάνουν το μισό πλάτος της σημερινής λεωφόρου Αμαλίας), μετά δυσκολίας διακρίνεται και το «φουγάρο» του ατμολέβητα (στο αριστερό άκρο της φωτογραφίας, εκεί που είναι σήμερα η είσοδος του 1ου Λυκείου).
Γιατί το γκρέμισαν;
Μήπως δεν ήθελαν τόσο κοντά τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που είχαν προσωρινά εγκατασταθεί εκεί; Μήπως γιατί δεν ήθελαν να υπάρχει κρατική πολεμική βιομηχανία πια; (Είχε έρθει ο Αθανασιάδης – Μποδοσάκης και είχε στήσει τις δικές του και έπρεπε να βοηθηθεί….). Μήπως ήταν απλά η σκέψη «πως έπρεπε να πάρει αέρα η πόλη» που επικρατούσε τότε; Ίσως όλα αυτά μαζί και ταυτοχρόνως.
Πάντως, ουδέν κακόν αμιγές καλού: Αν είχε μείνει όρθιο το Οπλοστάσιο στον πόλεμο το Ναύπλιον θα ήταν ο πρώτος στόχος για τους βομβαρδισμούς.
ΥΓ 1: Η φωτό είναι από τις Παλαιές Φωτογραφίες του Ναυπλίου, πρέπει να είναι γύρω στο 1900, γιατί δεν φαίνονται στην παραλία σιδηροτροχιές.

Πρόσθετες Πληροφορίες

145
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.