Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Αναστάσιος Μαυροκέφαλος

  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κάθε βιβλίο περιέχει μια ιστορία, άλλοτε είναι πραγματική, άλλοτε μυθιστορηματική άλλοτε κάτι ενδιάμεσο. Το βιβλίο για το οποίο θα ήθελα να σας απασχολήσω λίγο σήμερα έχει περιεχόμενο πολιτικό, γράφτηκε πριν από 175 χρόνια περίπου και το θέμα που πραγματεύεται είναι κάτι το οποίο αναζητούμε και σήμερα. Αυτό το κάνει απόλυτα επίκαιρο.
Ρίχνοντας μια ματιά στο εξώφυλλό του και μόνο έχουμε όλα τα στοιχεία που θέλουμε. Διαδραματίζεται στο Ναύπλιο και στο Άργος στις 5 Σεπτεμβρίου του 1843, και τα πρόσωπα που περιστρέφονται γύρω από αυτό είναι παλαιοί ξεχασμένοι συντοπίτες μας. Ο συγγραφέας του ονομάζεται Αναστάσιος Μαυροκέφαλος είναι Καππαδόκης, εξαιρετικά μορφωμένος και ήρθε στην περιοχή μας κατά την διάρκεια της Επανάστασης. Μεταξύ των άλλων ασχολιών του είναι και συγγραφέας, έγραψε πολλά έργα και το παρόν είναι ένα από αυτά. Το βιβλίο το τυπώνουν δύο ονομαστοί τυπογράφοι της εποχής, ο Κωνσταντίνος Τόμπρας και ο Κωνσταντίνος Ιωαννίδης Σμυρνιός. Ο Κ. Τόμπρας είναι από το Αϊβαλί, από τις Κυδωνιές της Μικράς Ασίας και ήρθε στην Ελλάδα με την έκρηξη της Επανάστασης, είναι εξαιρετικά μορφωμένος και είναι ο πατέρας της τυπογραφίας στην Ελλάδα και όχι μόνο. Ο χορηγός της έκδοσης είναι ο Δημήτριος Τσώκρης (Τσόκρης) Αργείος, έμπορος , αγωνιστής της Επανάστασης, πολιτευτής και βουλευτής της επαρχίας Άργους. Το θέμα που διαπραγματεύεται το βιβλίο έχει να κάνει με το εξής γεγονός: την νύχτα της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 ο Συνταγματάρχης Δημήτριος Καλλέργης και οι περί αυτόν θα στασιάσουν και θα απαιτήσουν από τον Βασιλιά Όθωνα την έκδοση Συντάγματος, έως τότε ο Όθωνας ήταν ελέω Θεού Βασιλιάς. Δηλαδή απόλυτος μονάρχης χωρίς να τον δεσμεύει κανένα νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο. Να θυμίσω, σε όσους δεν το γνωρίζουν ότι επισήμως ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονήθηκε προκειμένου να μην γίνει δικτάτορας και για να αποκτήσουμε Σύνταγμα, όπως έλεγαν οι αντίπαλοι του. Το 1843 ακόμα δεν είχαμε. Τον Σεπτέμβρη λοιπόν του 1843 ο Όθωνας οδηγείται στην χορήγηση Συντάγματος. Η παρέα λοιπόν των ανθρώπων που αναφέρονται αναλυτικά στο κείμενο του βιβλίου συζητά, το πρωινό της 5ης Σεπτεμβρίου του 1843 σε μια οικία του Άργους, την οικία Τουρναβίτη, σχετικά με τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο σωστός εκπρόσωπος των πολιτών. Δηλαδή ο πληρεξούσιός τους που θα τους εκπροσωπήσει στην Βουλή. Έτσι δημιουργείται και ο τίτλος του έργου «Αδαμάντιος ή περί ορθής Πληρεξουσιαιρεσίας».
Πριν λίγες ώρες ψηφίσαμε, πόσο σίγουροι είμαστε για την επιλογή του Βουλευτή που κάναμε, πόσο Αδαμάντινος μπορεί να είναι ο χαρακτήρας του;
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Πρόσθετες Πληροφορίες

167
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.