Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

ΕΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Του Αγίου Νικολάου αύριο… Μικρό το αφιέρωμα στον πρώτο και μοναδικό ίσως Ναυπλιώτη που έκανε τον γύρο του κόσμου. Πρόκειται για έναν από τους πρώτους 18 ανθρώπους που με το πλοίο «Βικτόρια» που κατάφεραν τον θαλάσσιο περίπλου της γης, το 1520 – 1522.
Ο κατάλογος του πληρώματος περιέχει και μερικούς Έλληνες ένας από αυτούς καταγράφεται ως Nicolao de Napoles. Εκείνη την εποχή το Ενετοκρατούμενο Ναύπλιο, ονομαζόταν διεθνώς Napoli di Romania. Το “de Napoles” δείχνει τον τόπο της καταγωγής. Τον ονομάζουν και «Νίκολα Γκριέχο», δηλαδή Νίκος ο Έλληνας. Δεν έχουμε άλλες πληροφορίες, παρά αυτή την αναφορά από τον Αντόνιο Πιγκαφέτα, τον Βενετσάνο που υπηρετούσε στο ίδιο πλοίο, κράταγε το ημερολόγιο και χάρις σε αυτόν έχουμε πληροφορίες για το ταξίδι του Μαγγελάνου.
Δεν ξέρουμε τίποτα παραπάνω παρά ότι ήταν ναύτης… Ως γνωστόν τους ναύτες τους είχαν για τα ναυάγια και όχι για τις σελίδες της ιστορίας. Για την ιστορία έμεινε μόνο ο Μαγγελάνος, αν και δεν πρόλαβε να κάνει τον γύρο της Γης, αφού σκοτώθηκε στις Φιλιππίνες. Ο Μαγγελάνος ήταν ένας συνεπής κονκισταδόρ … δηλαδή εκπρόσωπος του Ισπανικού Ιμπεριαλισμού… η ιστορία όμως τον ωραιοποίησε και τον παρουσιάζει ως εξερευνητή.
Στο ταξίδι συμμετείχε και ένας άλλος Αναπλιώτης που αναφέρεται ως «Χουάν Γκριέχο» … δηλαδή «Γιάννης ο Έλληνας». Αυτός δεν έκανε τον περίπλου της γης … Ή ήταν σε κάποιο από τα πλοία, που όταν είδαν τα σκούρα στη Γη του Πυρός λιποτάκτησαν, ή άφησε τα κόκκαλα του σε κάποιο εξωτικό μέρος.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΙΚΟΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ.

193
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.