Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΑΓΙΟΣ, Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ Ο ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ.

  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Επί πολλά χρόνια υπηρέτησα στο Γυμνάσιο του Μέρμπακα. Μια από τις πολλές αναμνήσεις είναι ότι το πλειοψηφούν όνομα στα αγόρια ήταν : Θεοδόσης. Και όχι μόνο για τα παιδιά που είχαν καταγωγή από το Παναρήτι.
Σήμερα γιορτάζουν.
Με την ευκαιρία των ευχών μου μερικές σκέψεις.
Ο όσιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης, ο Νέος, ασκήτεψε στην περιοχή μας τον πιο σκοτεινό Μεσαίωνα. Η ιστορία λέει ότι προκάλεσε την αντίδραση των «δυνατών», δλδ. Των πλουσίων της περιοχής γιατί «διέφθειρε τους νέους». Ποια εξήγηση να δώσουμε; Τους έκανε προσφιλή τον μοναχισμό; Ή πέρναγε μηνύματα κοινωνικής δικαιοσύνης παρμένα από το Ευαγγέλιο και την ιερά παράδοση;
Μετά έχουμε την πρώτη μεταφυσική παρουσία του στην Κωνσταντινούπολη. Είδαν λέει το ίδιο όνειρο ο Πατριάρχης Νικόλαος ο Μυστικός και ο επίσκοπος Ναυπλίου και Άργους Πέτρος (ο μετέπειτα Άγιος). Τρόμαξαν τόσο πολύ, που πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους και έτρεξαν στην ίδια εκκλησία όπου ο ένας εξομολογήθηκε στον άλλον το όραμα. Τον Άγιο Πέτρο τότε τον βασάνιζε η πίεση των «δυνατών» της Αργολίδας να διώξει από την περιοχή τον «Γέροντα». Είχαν φτάσει μέχρι τον πατριάρχη οι ρουφιανιές των «δυνατών»; Δεν το γνωρίζουμε … αλλά κρίνοντας από τους σημερινούς «δυνατούς» είναι πιθανόν.
Τα υπόλοιπα του συναξαριού είναι γνωστά. Ευτυχώς όλα τα τοπικά ιστολόγια θα μπουν στον κόπο να αφιερώσουν κάποια ανάρτηση με την ευκαιρία της γιορτής. Εκείνο όμως που μου έχει κάτσει στον λαιμό, χρόνια τώρα, είναι η ανφορά για το Συναξάρι του Αγίου Πέτρου στην «Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη» και το υποτιμητικό ότι είναι «πομφωλυγοδεστάτω τω ύφει», σε απλά Ελληνικά «είναι γεμάτο φούσκες»!!!!
Πράγματι, ο Μεσαίωνας στην περιοχή μας ήταν σκοτεινός. Τα ερωτήματα πολλά. Π.χ.
Γιατί – την ίδια περίπου εποχή- ήρθε πρώτα εδώ και μετά στη Λακωνία και την Κρήτη ο Όσιος Νίκων ο Μετανοείτε. Στην Κρήτη πήγε για να επιστρέψουν οι εξισλαμισθέντες από τους Σαρακηνούς. Στη Λακωνία για να εκχριστιανίσει τους κατοίκους του Πάρνωνα που για 900 χρόνια εξακολουθούσαν να πιστεύουν στους Αρχαίους Θεούς!!!!!. Στην Αργολίδα τι έκανε;
Ας μένουν τα ερωτήματα αναπάντητα. Μια σειρά νέοι επιστήμονες τα ψάχνουν. Εμείς ας ευχηθούμε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΘΟΔΟΣΗΔΕΣ!!!

Πρόσθετες Πληροφορίες

208