Εκτύπωση αυτής της σελίδας
  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πριν λίγο καιρό διάβαζα στην Αργολική Αρχειακή βιβλιοθήκη ιστορίας και πολιτισμού το σχετικό λήμμα για τον Bonifaccio Bonafin (1800 – 1893) ή Βονιφάτιο Βοναφίν προς το ελληνικότερο. π1 Είμαι σίγουρος πως λίγο έως πολύ όλοι έχουμε ακούσει ή διαβάσει κάποια πράγματα για αυτό άνθρωπο που αποτέλεσε τον πρώτο σπουδαγμένο φαρμακοποιό επί ελληνικού εδάφους, μετά την Ανεξαρτησία. Επίσης όλοι γνωρίζουμε την ιστορία με την ταρίχευση του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, είτε έγινε πραγματικά από αυτόν είτε όχι (υπάρχει και αντίθετη άποψη).
Επιτρέψετε μου λοιπόν σήμερα να μοιραστώ μαζί σας δύο επιπλέον πληροφορίες. Ο Bonafin γεννήθηκε στην Πάδοβα το 1800, συνεπώς δεν ήταν Ιταλός πολίτης αλλά πολίτης της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, καθώς τότε το βόρειο μέρος της Ιταλίας ήταν μέρος της αυτοκρατορίας και όχι ανεξάρτητο κράτος. Συνέπεια αυτού λοιπόν και της προσωπικότητάς του ανδρός, αυτός τον Ιούνιο του 1838 αναγνωρίζεται από το Ελληνικό Βασίλειο «Αυστριακός Προξενικός Πράκτωρ εις Ναύπλιον». Π2
Επίσης, ο Bonifaccio Bonafin ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο Ναυπλίου και για όσους δεν το γνωρίζουν σώζεται έως και σήμερα. Βέβαια ένα καλό καθάρισμα το έχει ανάγκη για να απαλλαγή από το ρετσίνι και την μούχλα (εξυπακούεται με σαπούνι και σφουγγάρι και όχι με συρμάτινη βούρτσα, όπως έχει γίνει σε κάποιες άλλες περιπτώσεις). Είναι μαρμάρινος σκαλισμένος και περιβάλλεται από μεταλλικό κιγκλίδωμα, που πιθανά να έχει κατασκευαστεί σε μεταγενέστερο χρόνο, καθώς αυτό αναγράφει το όνομα του ανιψιού του φαρμακοποιού Ανδρέα Κατσίκα. Η εξαιρετικά δυσανάγνωστη (λόγω βρώμας) επιγραφή στην επιφάνεια του αναγράφει: «Ενθάδε κείται Βενιφάτιος Βοναφίν κείται πρόξενος της Αυστροουγγαρίας εν Ναυπλίω……».
Αυτά τα λίγα, όποιος διαθέτει επιπρόσθετες πληροφορίες χαρά μου να τις μοιραστούμε. Καλημέρα.

Πηγές
https://argolikivivliothiki.gr/…/03/19/bonifaccio-bonafin-2/
2 Εφημερίς της κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος, αρ. 23, εν Αθήναις 14 Ιουνίου 1838, σελ. 119.

Πρόσθετες Πληροφορίες

294 Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Αυγούστου 2020 13:02

Έκθεση εικόνων