Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ¨ΣΑΡΤΟΡΙΑ" ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
(1ο κτίριο στη φωτο)
Η «Σαρτορία», η περίφημη «Σαντόρια» όπως την έλεγε ο Λαός,ήταν η «Κεντρική αποθήκη ιματισμού του Στρατού» από την εποχή του Καποδίστρια στην οποία έκοβαν και έραβαν τις στολές και τα εσώρουχα των ανδρών του ελληνικού στρατού. Στην «Σαρτορίαν» ,εργαζόντουσαν πεπειραμένοι άνδρες τεχνίτες και κόπτες. Κυρίως όμως αυτό το κατάστημα ήταν η «φτωχομάνα» των λαϊκών τάξεων και προπάντων των γυναικών της Πρόνοιας. Οι γυναίκες της πρόνοιας κάθε Δευτέρα έπερναν τον «μπόγον των» με ανάλογα κομμάτια εσωρούχων τα έραβαν στο σπίτι και τα παρέδιδαν το Σάββατο. Αμοιβή με το κομμάτι.
Το 1880 διαδόθηκε ότι η «Σαντόρια» πρόκειται να μετακομίσει στον Πειραιά. Η φτωχολογιά του Ναυπλίου ξεσηκώθηκε και παρά τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου και τα δημοσιεύματα των εφημερίδων ότι η «Σαρτόρια υπήρξεν προνόμιον του Ναυπλίου», τελικά το 1883 επί Πρωθυπουργίας Τρικούπη η «Σαρτόρια» μετακόμισε στον Πειραιά.
Το 1890 επί Πρωθυπουργίας Δαληγιάννη και τις ενέργειες του Βουλευτή μας Γεωργίου Φαρμακοπούλου, επανέρχεται ένα τμήμα της «Σαρτορίας» στο Ναύπλιο όχι όμως για πολύ.
Το 1892 ο Τρικούπης επανέρχεται στην εξουσία και μεταφέρει πάλι και αυτό το τμήμα της «Σαρτορίας» στον Πειραιά, και για να λήξει οριστικά αυτή η υπόθεση ο Τρικούπης τον Απρίλιο του 1894 μετέφερε στον Πειραιά όλα τα μηχανήματα και τα υλικά. Αφαίρεσαν δε και από την πρόσοψη του κτιρίου την επιγραφή.
Η ιστορία όμως δεν σταματά εδώ. Μετά από τρία χρόνια το 1897 επι Πρωθυπουργίας πάλι Δαληγιάννη επανιδρύθηκε ένα τμήμα της «Σαρτόριας» στο Ναύπλιο που εγκαταστάθηκε στο στρατώνα στα «Πέντε Αδέλφια». Στον πόλεμο του 1897 αυτό το τμήμα ήταν στις δόξες του. Για να καλυφθούν οι ανάγκες του στρατού πλέον των 500 ανδρών και γυναικών κυρίως από την Πρόνοια, εργαζόντουσαν στην «Σαρτόρια» νύχτα μέρα.
Το 1903 με ενέργειες του Γ. Φαρμακόπουλου , εστάλη στο Ναύπλιο μία κοπτική μηχανή για τη «Σαρτόρια» και διαταγή να αρχίσει η κοπή και ραφή φουστανελών ευζώνων. Όμως μετά από λίγους μήνες το Υπουργείο Στρατιωτικών μετέφερε τη μηχανή στον Πειραιά βάζοντας έτσι την οριστική ταφόπλακα στη «Σαρτόρια» του Ναυπλίου.
Η λέξη «Σαρτόρια» είναι Λατινοϊταλική. Έτσι στην Λατινική γλώσσα «SARTOR» ( γεν. SARTORIS) σημαίνει «επιδιόρθωση». Στη Ιταλική δε «SARTORIO» σημαίνει «ράπτης».

Πρόσθετες Πληροφορίες

226