Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πρώτη Λαιμητόμος ( Καρμανιόλα ) στ΄Ανάπλι

  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Με την άφιξη του Όθωνα η Αντιβασιλεία διέλυσε τον άτακτο στρατό και άφησε τους αγωνιστές στο έλεος του Θεού. Το γεγονός αυτό διατάραξε την τάξη και η αναρχία που επακολούθησε καθώς και η ληστρική ζωή των διαλυθέντων στρατιωτών, ανάγκασε την Αντιβασιλεία να λάβει αυστηρότατα μέτρα για να συμμαζέψει τα πράγματα αλλά και να εκφοβίσει τους εγκληματίες. Έτσι συνέστησε προσωρινά τρία ποινικά δικαστήρια . Στη Θήβα ,στο Μεσολόγγι και στ΄Ανάπλι.
Στ΄Ανάπλι το δικαστήριο συνεδρίαζε στο «Βουλευτικό» με Πρόεδρο τον Α. Πολυζωϊδη και Γ.Τερτσέτη, Δ. Σούτσο, Α. Βούλγαρη και Φ. Φραγκούλη. Γραμματέας ήταν ο Χ. Ζώτος. Καθήκοντα εισαγγελέα ανέθεσαν στον Άγγλο Εδουάρδο Μάσσωνα.
Με διάταγμα του Βαυαρού νομοδιδασκάλου Μάουερ είχε επιβληθεί η ποινή του θανάτου για πολλές αξιόποινες πράξεις. Ιδιαίτερα όμως για τους ληστές και τους πειρατές.
Η έκρυθμη κατάσταση της αναρχίας και της εγκληματικότητας ανάγκασαν τα δικαστήρια να συνεδριάζουν συνεχώς. Εκατοντάδες οι καταδικασμένοι εις θάνατον.
Τότε επειγόντως παρήγγειλαν και έφθασε από την Γαλλία η πρώτη λαιμητόμος ( καρμανιόλα) την οποία τοποθέτησαν στο περίβολο του οπλοστασίου , οι δε καταδικασμένοι σε θάνατο , σιδηροδέσμιοι στα μπουντρούμια του προμαχώνα Μιλτιάδη στο Παλαμήδι, περίμεναν με τρόμο την εκτέλεσή τους.
Την φρίκη της ανώμαλης κατάστασης που επικρατούσε στη χώρα περιγράφει το ακόλουθο δημώδες τραγούδι :
« Μωρ΄ περδικούλα του Μωριά,
« Θέλα σού παραγγείλω :
« χαιτέτα μου την κλεφτουργιά
« το Γύφτο το Γιαννάκι.
« Πές τους να κάτσουν φρόνιμα ,
« κλέφταις μην περπατούνε .
« Δεν είν΄ο περσινός καιρός ,
« δεν είν΄ο Κυβερνήτης…..
« Τι τώρα ήρθ ΄ο Βασιλιάς ,
« ήρθαν οι Μπαβαρέζοι ,
« Συσταίνουν Δικαστήρια ,
« κόβουν Καπεταναίους»
112