Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

ΛΟΡΔΟΣ ΚΟΧΡΑΝ: Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ Τ’ ΑΝΑΠΛΙ.

  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
1814. Ο Ναπολέοντας την παλεύει ακόμα στην Γαλλία… κι όμως στο Λονδίνο εμφανίζονται δυο δήθεν Γάλλοι βασιλόφρονες και διαδίδουν πως ο Ναπολέοντας πέθανε και ήταν αυτόπτες μάρτυρες του θανάτου του… Αμέσως, μετά ο εικονιζόμενος, ως άγαλμα, αρχίζει και πουλάει προαγορασμένες από αυτόν ομολογίες του Αγγλικού δημοσίου στην διπλή και τριπλή τιμή από ό,τι τις είχε αγοράσει… Όταν μετά από λίγο αποκαλύφθηκε η απάτη, άρχισαν οι διώξεις… καθαιρέθηκε από βουλευτής, αποτάχθηκε, αλλά δεν τέλειωσε η καριέρα του.
Αυτός ήταν ο Λόρδος Τόμας Κόχραν. Είχε μέχρι τότε διαπρέψει σε πολλούς τομείς: α) Ως αξιωματικός του Ναυτικού, κυρίως στην Μεσόγειο. Διηύθυνε καταδρομικές και “πειρατικές” επιχειρήσεις κατά Γαλλικών και συμμαχικών τους στόχων. Β) Ως επιχειρηματίας, προμήθευε πίσα σε πλοία του στόλου, επιδιόρθωνε φανάρια και στερέωνε τούνελ κάτω από τον Τάμεση. Και Γ) ως πολιτικός, εκλέχτηκε αρκετές φορές βουλευτής “ριζοσπάστης μεταρρυθμιστής” με τον “Πιτ τον νεότερο”.
Μετά την απάτη σταμάτησε η σταδιοδρομία του στην Αγγλία, αλλά συνεχίστηκε αλλού για την Αγγλία. Νέος χώρος σταδιοδρομίας του η Νότια Αμερική. Τα συμφέροντα της Αγγλίας ήθελαν να χάσει τις αποικίες της η Ισπανία και η Πορτογαλία… όχι για να βρουν την λευτεριά τους οι λαοί εκείνων των χωρών, αλλά για να μην έχει αντίπαλους στην αποικιακή επέκταση η Μεγάλη Βρετανία.
Ανέλαβε τη δημιουργία ναυτικού της Χιλής (από εκεί και το άγαλμα στης φωτογραφίας) μετά του Περού και τέλος της Βραζιλίας. Μόλις ανεξαρτητοποιήθηκαν οι χώρες αυτές, άρχισε να ενδιαφέρεται για την Ελλάδα. Ήταν η εποχή που η Αγγλική πολιτική άλλαζε και έγινε στόχος τους να γίνει η Ελλάδα μια δική τους αποικία χρέους, αλλά ανεξάρτητη από τον Σουλτάνο.
Πρώτη του ανάμειξη η επιχείρηση “πώς θα φάμε τα λεφτά του δανείου, πού πήραν οι Έλληνες;”. Παραγγέλθηκαν 5 ατμόπλοια. Επιβλέπον ο Κόχραν. Ναυπηγεία έξω από το Λονδίνο. Είχαν ταυτόχρονα παραγγελίες για τους ΤουρκοΑιγύπτιους, εισβολείς τότε στην Πελοπόννησο. Καθελκύουν το πρώτο και πριν βγει από τον Τάμεση παρουσιάζει προβλήματα και με δυσκολία το ρυμουλκούν πίσω στο ναυπηγείο. Κατεβάζουν το δεύτερο… και μετά από λίγο βουλιάζει στον Τάμεση. Τα λεφτά πληρωνόντουσαν και στον επιβλέποντα και στο ναυπηγείο!!! Τα λεφτά που θα τα πλήρωνε με τόκους ο Ελληνικός λαός.
Τελικά, φέρνουν ένα ατμόπλοιο και μια φρεγάτα (ήταν δύο, αλλά την μία την πουλήσαμε στις ΗΠΑ !!!! γιατί είχε φαγωθεί το δάνειο και δεν είχαμε να πληρώσουμε και τις δύο).
Στην Ελλάδα η Αγγλική φατρία είχε πάρει με το μέρος της τους λεγόμενους “Ολιγαρχικούς”, δλδ. Κοτσαμπάσηδες, καραβοκύρηδες, ανώτερο κλήρο… αλλά έχασε τον πρώτο γύρο στη διάρκεια της Εθνοσυνέλευσης… η πλειοψηφία συντάχθηκε με τον Κολοκοτρώνη και ψήφισε τον Καποδίστρια ως Κυβερνήτη. Δεν εγκατέλειψαν οι Αγγλόφιλοι τον “αγώνα”. Για να παραμερίσουν τον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη ψήφισαν ως Αρχιστράτηγο τον Τσώρτς και Αρχιναύαρχο τον Κόχραν. Ο Τσώρτς ήταν καλό ανθρωπάκι. Ουσιαστικά την γενική αρχηγία την ανέλαβε ο Κόχραν.
Κατέφθασε στο Ναύπλιο. Οι Αγγλόφιλοι άρχισαν να τον παρουσιάζουν σαν τον καλύτερο Ναύαρχο του κόσμου. Πρώτο του κατόρθωμα … η δολοφονία του νεαρού Βοναπάρτη που ήρθε να πολεμήσει ως απλός στρατιώτης. Τάχα μου εκπυρσοκρότησε μόνη της η πιστόλα του και σκοτώθηκε στο πλοίο του Κόχραν. Δεύτερο κατόρθωμα, το φτιάξιμο πυρπολικού από βόμβες… καήκε και βούλιαξε πριν καν πλησιάσει… υποτίθεται ότι με τέτοια θα καταλάμβανε την Σμύρνη, την Αλεξάνδρεια ίσως και την Πόλη. Τρίτο και πιο απίθανο. Κουβάλησε πέτρες σε ένα πλοίο και άρχισε να χτίζει τοίχους σε αυτό… μόλις απέπλευσε, βούλιαξε.
Το χειρότερο όλων όμως ήταν πως επέβαλε την τακτική του στρατού στη μάχη του Ανάλατου, ο Τσώρτς είχε στραμπουλήξει το πόδι του και ο Κόχραν ανέλαβε να οδηγήσει το σύνολο των διαθέσιμων Ελληνικών δυνάμεων από το Φάληρο στην Ακρόπολη… πριν φθάσει, στον Ανάλατο, οι Τούρκοι διέλυσαν τον στρατό και μετά από λίγες ημέρες η Ελληνική σημαία κατέβηκε από την Ακρόπολη για να υψωθεί η Τούρκικη!!!
Αυτός ήταν ο στόχος των Άγγλων: “Η Ελλάδα ανεξάρτητη μεν, μέχρι τον Ισθμό δε”. Ο Κόχραν τον πέτυχε.
Η μόνη του επιτυχία ήταν μια καταδρομική επιχείρηση κατά μοίρας Τουρκοαιγυπτίων ανοικτά της Ηλείας. Πήγαιναν εφόδια στην Τουρκοκρατούμενη Πάτρα… Εννοείται ότι πήρε τα εφόδια. Μετά από αυτό, αφού είχε προπληρωθεί τον μισθό του Ναυάρχου, την κοπάνησε για την Αγγλία.
Πρέπει να ήταν ο μεγαλύτερος απατεώνας που αποβιβάστηκε ποτέ στο λιμάνι της μεγάλης μικρής μας πόλης.

Πρόσθετες Πληροφορίες

192
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.