Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ

ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Από άλλη Ιστορικοκοινωνική ματιά


Το παλαιό ρολόι τ΄ Αναπλιού είναι ιστορικό, διότι το κατασκεύασαν, πιθανότατα οι Ενετοί, για να σημαίνει τις ώρες από το ύψος του φρουρίου Ιτς Καλέ, ώστε να ακούγεται σε όλους τους κατοίκους και έξω από τα τείχη της πόλης. Είχαν κατασκευάσει δε επίτηδες και τους ωροδείκτες του τεράστιους για να μπορεί κανείς να βλέπει την ώρα ακόμη και από το λιμάνι. Φαίνεται ότι μετά από χρόνια το παλαιόν αυτό ρολόι καταστράφηκε και μόνο ίχνη του κτιρίου μπορούσε κανείς να διακρίνει. Τον Δεκέμβριο του 1870 η Δημοτική αρχή αποφάσισε, στο ίδιο μέρος στη Ακροναυπλία, πάνω στα ερείπια του παλιού, να τοποθετήσει νέο ρολόι.
Αν και το ρολόι εργαζόταν συνεχώς για πολλά χρόνια , εν τούτοις στα παλιά χρόνια υπήρχαν και άλλες συνήθειες που χρησίμευαν για να μαθαίνουν την ώρα, όσοι Ναυπλιώτες βεβαίως δεν πρόσεχαν ή δεν άκουγαν τους κτύπους του ρολογιού. Μια από αυτές τις συνήθειες ήταν και το στρατιωτικό σάλπισμα της εσπερινής αποχώρησης. Ορισμένη ώρα κάθε βράδυ αρκετοί σαλπιγκτές και τυμπανιστές στάθμευαν στη Πλατεία Συντάγματος μπροστά από το μεγάλο Στρατώνα (Μουσείο) και από εκεί περνούσαν τους δρόμους σαλπίζοντας την αποχώρηση.
« Θοδώρα Θοδώρα πουν’ ο Θοδωρής ?
« Στην Πόλη, στην Πόλη και άντε να τον βρείς !..»
Όταν καμιά γυναίκα του λαού ρωτούσε την γειτόνισσά της:
«- Τι ώρα νάνε καλέ ?
«- Τώρα πέρασε η Θοδώρα» της απαντούσε.
Επίσης σ΄ εκείνη τη μακαρίαν εποχή ,ως μέτρο της ώρας , χρησίμευαν και οι ορθρικοί … «σαλεπιτζήδες»! Ο Αναπλιώτης πολλές φορές έλεγε:
«Ξύπνησα με το πρώτο σαλέπι !...» ή «Επλάγιασα με το πρώτο σαλέπι !..»

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

675 Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Απριλίου 2015 14:16
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.