Εκτύπωση αυτής της σελίδας
  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ 100νταετηρίδος στο Ναύπλιο το 1931
Το έτος 1931 γιορτάστηκε η συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδος με μεγάλες γιορτές και τελετές σε όλες τις πόλεις του κράτους που διεδραμάτισαν πρωτεύοντα ρόλο στην ανεξαρτησία του κράτους. Αυτές οι γιορτές κράτησαν όλο το χρόνο του 1931 με αποκορύφωμα την 30η Νοεμβρίου απελευθέρωση του Ναυπλίου, με τον πιο μεγαλοπρεπέστερο εορτασμό στο Ναύπλιο. Έτσι είχε αποφασίσει η <<Μεγάλη Επιτροπή της Εκατονταετηρίδος>>.
Τον Οκτώβριο λοιπόν και τον Νοέμβριο, η Δημοτική αρχή αλλά και οι κάτοικοι , διαγωνιζόντουσαν ποιος θα κάνει τον πιο καλό και πλουσιότερο στολισμό στην πόλη. Από την παραλία, την πλατεία Συντάγματος μέχρι την πλατεία Κολοκοτρώνη, ειδικός μηχανικός είχε αναλάβει τον διάκοσμο είχε ανυψώσει κατά διαστήματα ωραίες αψίδες με δάφνες και μύρτα και σημαίες.
Για τις γιορτές του Ναυπλίου, στις 28 Νοεμβρίου κατέφτασε από την Αθήνα ουλαμός των φουστανελοφόρων ευζώνων του <<Προτύπου Τάγματος>> καθώς και 4 υποβρύχια ως και το αντιτορπιλικό «Πέργαμος» , αλλά και πλήθος επισκεπτών από την Τρίπολη το Άργος την Κόρινθο και την Αθήνα με έκτακτες αμαξοστοιχίες και πλοία. 
Στις 29 Νοεμβρίου άρχισαν οι γιορτές με 21 κανονιοβολισμούς από την Ακροναυπλία και με τρείς φιλαρμονικές, της Δημοτικής, της Μεραρχίας και των ευζώνων να παιανίζουν στους δρόμους της πόλης.
Στις 30 Νοεμβρίου ημέρα κορύφωσης των εορτών , κανονιοβολισμοί ανήγγειλαν την αφιξη του καταδρομικού «ΕΛΛΗ» με του επίσημους.
Στις 10 το πρωί έγινε μεγάλη Δοξολογία στον ανδριάντα του Κολοκοτρώνη (Φωτο). Κατόπιν έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Νικηταρά. Τιμές απέδωσε το άγημα των Ευζώνων (Φωτο) και ακολούθως κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος του ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια.
Το απόγευμα λαός, στρατός, εύζωνοι , ναύτες, χορεύουν με τους ήχους των φιλαρμονικών στην πλατεία Συντάγματος. Ο ενθουσιασμός κορυφώνεται με την υποστολή της σημαίας την οποία χαιρετίζουν οι σάλπιγγες και τα τηλεβόλα των φρουρίων και των πλοίων και οι φιλαρμονικές ανακρούουν τον Εθνικόν Ύμνον.
Και οι Αθηναικές εφημερίδες γράφουν:….<<Κι έξαφνα…. Το Ναύπλιον καίεται ! Το Παλαμήδι φαίνεται σαν χείμαρρος πύρινος. Το Μπούρτζι πυρπολείται. Στρατός Σχολεία, όλοι περνούν λαμπαδηφορούντες. Παντού καίνε ρετσίνες. Ένας καπνός πυκνός ανυψώνεται, σαν λιβανωτός ευγνωμοσύνης. Και το ωραίον όνειρον τελειώνει.>>

Πρόσθετες Πληροφορίες

657