Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΑΡΧΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ

  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μια συνάντηση που θα μπορούσε να έχει μεγάλα πολιτικά αποτελέσματα. Καλοκαίρι 1826. Άργος. Ζέστη. Η πόλη έχει υποστεί καταστροφές από την επιδρομή του Ιμπραήμ την περασμένη χρόνια. Η Επανάσταση δεν πάει καλά. Το Μεσολόγγι έχει πέσει. Τα υπολείμματα των Ρουμελιώτικων στρατευμάτων έχουν καταφύγει στο Ναύπλιο. Ο Κολοκοτρώνης στα βουνά της Αρκαδίας κάνει κλεφτοπόλεμο και φθείρει τα στρατεύματα των Τουρκοαιγυπτίων, παράλληλα αντιμετωπίζει και άλλους δυο εχθρούς: τους «νενέκους», (δηλ. Έλληνες που πρόδωσαν την Επανάσταση και συνεργάστηκαν με τους Τουρκοαιγύπτιους) και τον «Παπουλάκο» (τον πρώτο του είδους, έναν ψευδοπροφήτη που είχε αποκτήσει πολλούς οπαδούς και πολύ χρήμα). Η Κυβέρνηση με κάθε τρόπο θέλει να αποδυναμώσει τον Κολοκοτρώνη… αλλά επειδή βλέπει ότι στην Ρούμελη τα πάντα έχουν χαθεί, αναθέτει στον Καραϊσκάκη να εκστρατεύσει κατά κει και να αναθερμάνει την Επανάσταση.
Ο Κολοκοτρώνης αποφεύγει να μπει στο Ναύπλιο. Φοβάται τα πάντα, από λοιμώδεις ασθένειες που κάνουν θραύση, μέχρι τους μπράβους των πολιτικών του αντιπάλων. Σταθμεύει στο Άργος. Όχι μέσα στην πόλη αλλά στο «περιβόλι του Δεσύλλα». (Πού ήταν; Υπάρχει τοπωνύμιο; Ή ήταν πράγματι το περιβόλι κάποιου Δεσύλλα, όνομα που υπάρχει ακόμα στην περιοχή;).
Ο Καραϊσκάκης ζητάει συνάντηση. Την κανονίζουν στο «Τούρκικο τζαμί» έξω από την πόλη… Πρόκειται για την σημερινή εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου στην αρχή της Επανάστασης, ο Νικηταράς έβγαλε τα μολύβια από τον τρούλο και τον μιναρέ. Για να το αποκαλεί τζαμί ο Φωτάκος σημαίνει ότι εκείνη την εποχή είχε απομείνει ένα έρημο τζαμί και δεν είχε άλλη χρήση. (εκκλησίας, νοσοκομείου, στάβλου κλπ.)
Ο Καραϊσκάκης είχε πρωτοέρθει στην Πελοπόννησο ως μισθοφόρος του Κωλέττη, στον δεύτερο εμφύλιο πόλεμο. Είχε πολεμήσει εναντίον του Κολοκοτρώνη και των οπαδών του εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Κυβερνώσας ξενόδουλης συμμαχίας (καραβοκύρηδες, κοτσαμπάσηδες, Φαναριώτες). Μετά όμως τον όλεθρο… και την διαφαινόμενη συντριβή της Επανάστασης ζητάει την συμφιλίωση με τον Γέρο.
Πράγματι. Συμφιλιώθηκαν… Βέβαια οι μεγαλοφυείς πολιτικοί μας βρήκαν τον τρόπο να υποσκάψουν αυτή την συμφωνία, την επικίνδυνη για τα συμφέροντά τους… Όρισαν Αρχηγούς του στρατού …ξένους … για να αποδυναμώσουν και τους δυό στρατάρχες.
ΥΓ 1.Κάθε πέτρα του τόπου μας έχει την ιστορία της και καλό είναι να την ξέρουμε… Η πολιτιστική παγκοσμιοποίηση μας θέλει να μην την γνωρίζουμε, για να είμαστε πιο ευάλωτοι ταξικά και εθνικά.
ΥΓ 2. Το σχέδιο είναι του σερ Τζων Στράικ, είχε επισκεφθεί την περιοχή μας λίγο πριν από την Επανάσταση. Τον τρούλο τον παριστάνει κεραμοσκεπή. Το σπίτι που φαίνεται στο δεξιό μέρος της εικόνας πρέπει να είναι ο «Μεντρεσές» το Τουρκικό Ιεροδιδασκαλείο που είχε φτιαχθεί για αντίπραξη προς την Σχολή του Άργους, το περίφημο Ελληνικό σχολείο που στήριζαν η εκκλησία και οι εμποροβιοτέχνες του Άργους.

Πρόσθετες Πληροφορίες

138
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.