Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ.. ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΥ.

  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Τι ήθελε ο Δερβίσης Χαλήλ Ρούμελη Τζιμπουκλής στο σπίτι του Νικηταρά του Τουρκοφάγου, δέκα χρόνια μετά το διώξιμο των Οθωμανών από το Ναύπλιο; Τι δουλειά είχε ένας τούρκος ιερωμένος μέσα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας και μάλιστα στο κεντρικότερό της σημείο, την τότε πλατεία Πλατάνου, νυν Συντάγματος;
Η απορία αυτή μου γεννήθηκε όταν πρόσφατα ξαναδιάβασα την μελέτη του φίλου και εξαιρετικού αρχειονόμου – ιστορικού κ. Δημ Γεωργόπουλου για τον «Πληθυσμό του Ναυπλίου 1830-1840». Παραθέτει σε παράρτημα τα στοιχεία της απογραφής του 1832. Οι δρόμοι δεν είχαν ακόμα αποκτήσει ονομασία και τα σπίτια είχαν μια ενιαία αρίθμηση (Μάλλον κυκλική. Ξεκίναγαν Πύλη Ξηράς- Σφαγεία-ΒραχατέΙκα- Ψαρομαχαλάς και μετά κατέβαιναν Πλατεία Συντάγματος ). Στο «513» σπίτι έμενε ο Νικηταράς. Είχε πρόσοψη στην πλατεία και πρέπει να καταλάβαινε το τετράγωνο που είναι τώρα η «Άλφα Μπανκ», το φαρμακείο Ζούζια και τα τ. «Νούφαρα». Ήταν πρώην ιδιοκτησία του Σελήμ Πασά, προτελευταίου «Μουχαβούζη» (Διοικητή) του Αναπλιού. Καταστράφηκε τη δεκαετία του 1860, μοιράστηκε σε οικόπεδα και κτίσθηκαν δυο από τα πιο ωραία νεοκλασικά. Η γκραβούρα που επισυνάπτω πρέπει να είναι από την πίσω πλευρά και το ψηλό άσπρο σπίτι πρέπει να ήταν το «513».
Δεν έχω βρει άλλη μαρτυρία για αυτόν το δερβίση. Σε άλλες απογραφές αναφέρονται και άλλοι Οθωμανοί. Σε αυτήν που παραθέτει ο κ. Γεωργόπουλος ανακαλύπτω μόνον έναν με εντελώς Ελληνικό όνομα. Στο «507» σπίτι ιδιοκτησίας Ν. Πονηρόπουλου διέμενε ο Κωνσταντής Σιχνετζεπόπουλος Τριπολιτσιώτης. Οι Σιχνετζέπηδες ήταν Οθωμανοί της Τρίπολης, από τους ελάχιστους που γλυτώσανε την σφαγή το 1821. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός τους αναφέρει σαν παράδειγμα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα (20.000 γυναικόπαιδα δεν έφταιγαν…). Οι Σιχνετζέπηδες αναφέρονται και από τον Φωτάκο στον ερχομό του Ιμπραήμ Πασά όπου σε κάποιες περιπτώσεις παίζουν τον ρόλο του μεσάζοντα.
Δεν θα τους ήταν δύσκολο να αλλαξοπιστήσουν – αν όχι όλη η οικογένεια, ένα μέρος τουλάχιστον- και να παραμείνουν. Με ένα «όπουλος» στο τέλος και με ένα Ελληνικό βαφτιστικό γίνονταν Έλληνες. Όσο αφορά τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που διαμένει στο Ναύπλιο, ήταν ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που πέρασε από «ειδικό δικαστήριο» για οικονομικές λοβιτούρες.
Πάντως ο Τούρκος ντερβίσης δεν πρέπει να κινδύνεψε στο σπίτι του Νικηταρά.
ΥΓ Εκτός από τον Δημ. Γεωργόπουλο και την εκπληκτική του δουλειά, να ευχαριστήσω την ομάδα των «Παλαιών Φωτογραφιών» από όπου δανείζομαι την γκραβούρα και τον Συμβολαιογράφο κ. Ν. Τόμπρα (του Γ.) για πολύτιμες παρατηρήσεις που είχε κάνει σε παλιότερη δημοσίευση της γκραβούρας.

Πρόσθετες Πληροφορίες

177
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.