Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΕ ΤΟ ΑΝΑΠΛΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΑΜΗΔΙ!!!

  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


(Ή ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΓΡΙΒΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ «ΦΩΝΑΞΕΙ» Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ)
Το «Γρίβα μ’ σε θέλει ο Βασιλιάς» είναι ένα γνωστό τσάμικο, που κατά παράδοση το έκαναν παραγγελιά οι βασιλοχουντικοί στα θερινά πανηγύρια. Και όμως είναι ένα εντελώς αντιβασιλικό τραγούδι και δεν έχει καμία σχέση με τον Γρίβα της Κύπρου (και της ΧΙ). Αναφέρεται σε μια εκπληκτική προσωπικότητα του 1821, τον Θεοδωράκη Γρίβα. Τον άνθρωπο που είχε κάνει για δυο περίπου χρόνια ιδιωτικό του φρούριο το Παλαμήδι!!!
Ευτυχώς, δεν τον έχουμε τιμήσει με όνομα δρόμου στην πόλη μας. Υπάρχουν όμως δρόμοι με το όνομα του αδερφού του «Γαρδικιώτη Γρίβα» και του μεγάλου του αντίπαλου του «Νάσου Φωτομάρα».
Ο Θοδωρής Γρίβας, ανέλαβε μετά την πτώση του Μεσολογγίου, φρούραρχος στο Παλαμήδι. Σταμάτησε να υπακούει στην (όποια) Κυβέρνηση. Έκοψε όλες τις ελιές του Βενετσιάνικου ελαιώνα του Ναυπλίου (ίσως το πρώτο οικολογικό έγκλημα στην Ελλάδα). Συνελάμβανε και βασάνιζε Αναπλιώτες της εποχής (περιγραφές στον Φωτάκο). Και σε μια στιγμή που ήθελε να διώξει τον Φωτομάρα από την πόλη βομβάρδισε στο Ανάπλι και μια μπόμπα έπεσε μέσα στο Βουλευτικό σκοτώνοντας έναν βουλευτή… Ήταν η στιγμή που η Κυβέρνηση μην μπορώντας να τιθασεύσει τον Γρίβα και τον Φωτομάρα κατέφυγε στο Μπούρτζι!!!
Επί δυο χρόνια καθόταν στο Παλαμήδι και δεν τολμούσε κανένας να τον κουνήσει. Οι άλλοι πολεμούσαν με τον Κιουταχή στην Στερεά και με τον Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, αυτός καθόταν και κοίταζε από το Παλαμήδι.
Εγκατέλειψε το φέουδό του μόνον όταν ήρθε ο Καποδίστριας και κατάλαβε πως δεν είχε καμία διάθεση να διαπραγματευτεί μαζί του.
Η Αντιβασιλεία τον συνέλαβε το 1833 και τον έφερε πάλι στο Ναύπλιο. Όχι όμως με κατηγορία πολιτική όπως τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα, αλλά μετά από μήνυση για φόνο. Όταν ανέλαβε Πρωθυπουργός ο Κωλέττης, δηλαδή μετά την καταδίκη σε θάνατο του Κολοκοτρώνη, σταμάτησε η δίωξη για το φονικό και του ανατέθηκαν καθήκοντα στην Χωροφυλακή!!!
Τέλος το 1862, τον Οκτώβριο, κήρυξε επανάσταση κατά του Όθωνα στην Βόνιτσα και προχώρησε καταλαμβάνοντας την Αμφιλοχία και το Αγρίνιο. Εκεί αρρώστησε και πέθανε στο Μεσολόγγι. Γεγονός που αποτελεί την χαρά των …συνομωσιολόγων… Κατά την «γνωστή αντιμετώπιση» της πραγματικότητας από τους θιασώτες των διάφορων θεωριών συνωμοσίας, στο Αγρίνιο τον δηλητηρίασαν πράκτορες των Άγγλων γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να αυτοανακυρησσόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να καταργούσε εντελώς την Βασιλεία. Όπως καταλαβαίνεται αυτό δεν αποδεικνύεται… Εκείνο όμως που είναι σίγουρο είναι ότι όσο ήταν στο Παλαμήδι (1826-1828) ήρθε σε επαφή με τον Ιμπραήμ για να παραδώσει το κάστρο, αλλά απέρριψε τις δελεαστικές προτάσεις.
Πάντως, η λαϊκή μούσα αποθανάτισε τις τελευταίες ημέρες του με το γνωστό τσάμικο «Γρίβα μ’ σε θέλει ο Βασιλιάς», το οποίο και επισυνάπτω, αλλά και βάζω και τους στίχους:
Μας ήρθε η άνοιξη πικρή, το καλοκαίρι μαύρο,
μας ήρθε κι ο Χινόπωρος πικρός φαρμακωμένος,
μας ήρθε Φράγκος Βασιλιάς, μας ήρθε Μπαβαρέζος.
Δώδεκα Φράγκους έστειλε στο Θοδωράκη Γρίβα.

Γρίβα σε θέλει ο Βασιλιάς
κι όλος ο Κόσμος κι ο ντουνιάς.

Σαν τι με θέλει ο Βασιλιάς
κι όλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς.

Αν θα με θέλει για καλό
ν' αλλάξω και να στολιστώ.

Σαν δεν με θέλει για καλό
να ζώσω τ΄ άρματα και γω

Πρόσθετες Πληροφορίες

429
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.