Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ
Οικία Μαγουλιανίτη. Καταστράφηκε από πυρκαγιά [μάλλον προπολεμικά]. Εκεί , λένε οι παλιότεροι, ήταν τα καλοκαίρια η ταβέρνα του Μπλατσάρα. Βρισκότανε στην παραλία , δίπλα από το σπίτι του Κ. ΚΩΣΤΟΎΡΟΥ , στην αρχή του τοίχου της πισίνας του Αμφιτρύωνα.

Το αριστερό σπίτι είναι ιστορικό είναι του Νικολάου Σπηλιάδη 1785-1862 γραμματέως της Επικρατειας, ας πούμε πρωθυπουργός ,επί Καποδίστρια και το κληρονόμησεη αείμνηστη Κατίνα Κωστουρου.Έπαθε κι αυτό απο φωτιά, γι αυτό σήμερα δεν έχει κεραμοσκεπή. Η ίδια η Κατίνα Κωστουρου έλεγε πάντα ,οτι πρόλαβε μια γριούλα υπηρέτρια τους, που θυμόταν ότι είχε καθαρίσει τα παπούτσια του Κυβερνήτη όταν είχε παει στο σπίτι αυτό.Αυτά για την ιστορία.

 

Μια ερμηνεία της τοπικής Ναυπλιώτικης έκφρασης, "γέρος σαν το άλογο του Μαγουλιανίτη":

"ο παππούς μου είχε για πολλά χρόνια ένα άλογο το οποίο σταύλιζε στο κτήμα του, κάθε μέρα λοιπόν μετά τη δουλειά, είχε εμπορικό κατάστημα στη γωνιά Άγγελου Τερζάκη και Μεγάλο Δρόμο, πήγαινε έπαιρνε το άλογο και πήγαινε ιππεύοντας βόλτα. Τα χρόνια πέρασαν ο παππούς μου γέρασε και δεν μπορούσε πλέον να ιππεύσει .Μαζί του γέρασε και το άλογο, παρ'ολα ταύτα ο παππούς μου συνέχισε να το πηγαίνει βόλτα πεζός πια. Είχαν γίνει το θέαμα του Ναυπλίου ένας γέρος παρέα μ' ένα γέρικο άλογο πήγαιναν βόλτα. Το άλογο λοιπόν έγινε σημείο αναφορός "Ηλικιας"" Ασημακόπουλος Γ

Πρόσθετες Πληροφορίες

799
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.