Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ναύπλιο 1912 IV Μεραρχία Πεζικού.
1. Στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, αποτέλεσε Σχηματισμό της Στρατιάς Θεσσαλίας, με συνολική δύναμη 10.500 Αξκούς και Οπλίτες. Στη μάχη του Σαρανταπόρου, ενεργούσα στο πλαίσιο της καλώς εννοούμενης πρωτοβουλίας, κινήθηκε τάχιστα στα μετόπισθεν της αμυντικής τοποθεσίας των Τούρκων και τους εξανάγκασε να συμπτυχθούν εσπευσμένα για ν΄ αποφύγουν τον εγκλωβισμό τους. Στη μάχη των Γιαννιτσών, η επίθεση της Μεραρχίας κατά της ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ παρυφής της πόλης, ήταν τόσο ισχυρή, ώστε κλόνισε όλη την τοποθεσία και συνέβαλε στην κατάληψη της πόλης. Η νίκη στο Σαραντάπορο, στην οποία ο ρόλος της Μεραρχίας υπήρξε καθοριστικός καθώς και στα Γιαννιτσά οδήγησε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και επέτρεψε στη Στρατιά Θεσσαλίας να ασχοληθεί με την εκκαθάριση της Δυτικής Μακεδονίας από τις τουρκικές δυνάμεις που είχαν αποκοπεί στην περιοχή. Η ΙV Μεραρχία με εμπροσθοφυλακή το 8ο ΣΠ, κατέλαβε τη Φλώρινα, εξέλιξη που σηματοδότησε και την οριστική εκτόπιση των Τούρκων από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Οι απώλειες της Μεραρχίας κατά τις μάχες αυτές ανέρχονται σε 205 νεκρούς και 738 τραυματίες.

2. Η ευτυχής και σύντομη για τα ελληνικά όπλα κατάληξη των επιχειρήσεων της Στρατιάς Θεσσαλίας, αποδέσμευσε δυνάμεις ικανές να διεκδικήσουν και την απελευθέρωση της Ηπείρου. Η ΙV Μεραρχία ως Σχηματισμός της Στρατιάς Ηπείρου συμμετείχε επίσης με καθοριστικό τρόπο στην εκπόρθηση της οχυρωμένης τοποθεσίας Μπιζανίου και στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων, Οι απώλειες της κατά τις μάχες αυτές ανέρχονται σε 125 νεκρούς και 922 τραυματίες.

3. Κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο βρέθηκε και πάλι στην πρώτη γραμμή του μετώπου και έναντι της, οργανωμένης από τους Βουλγάρους, τοποθεσίας Κιλκίς - Λαχανά. Η Μεραρχία επιτιθέμενη σε λίαν αναπεπταμένο και ακάλυπτο έδαφος, προσεγγίζει το Κιλκίς, πληρώνοντας ακριβό τίμημα απωλειών. Μετά την κατάληψη της πόλης, λαμβάνει τη διαταγή «να καταδιώξει κατά πόδας τον εχθρό παντί σθένει μέχρι τελευταίας εξαντλήσεως», και φθάνει στο Τέρπυλλο με συνολικές απώλειες 1257 Αξκούς και οπλίτες.Μέχρι την υπογραφή της ειρήνης και τον τερματισμό του πολέμου, η ΙV ΜΠ συμμετείχε στις μάχες της Δοϊράνης, Κρέσνας και Τζουμαγιάς με απώλειες 111 νεκρούς και 407 τραυματίες.

Πρόσθετες Πληροφορίες

265 Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017 19:23
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.