Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΥΡΑΜΙΣ ΜΕ……ΚΕΦΑΛΑΣ
Όταν ο Χασάν Πασας έφθασε τον Απρίλιο του 1779 στο Ναύπλιο αποφάσισε να καθαρίσει τον τόπο από τους λήσταρχους Αλβανούς, με τους οποίους μέχρι τότε οι Τούρκοι συνεργαζόντουσαν. Πρώτο βήμα ήταν η εκκαθάριση της 
Αργολίδας. Γνωστή η περίπτωση της κατακρήμνισης των Αλβανών από το Παλαμήδι στην Αρβανιτιά ( Κατά τον θρύλο). Κατά δεύτερον εστράφη στην Τρίπολη όπου ήταν ο κύριος όγκος των εμπειροπόλεμων Αλβανών περίπου 10.000. Για να τους αντιμετωπίσει ο Χασαν Πασάς συμμάχησε με τους Χριστιανούς κλέφτες της Πελοποννήσου. Τους έστειλε δε το εξής μήνυμα.: << Να κάνουμε το ένα μας και Τούρκοι και ραγιάδες, τον τόπο να στρέψουμε απ΄ τους Αρβανιτάδες>>. Έτσι και έγινε. Στις 28 Μαϊου του 1779 συναντήθηκαν 3.000 κλέφτες στους Μήλους με τους 7000 Τούρκους του Χασάν Πασά. 
Στην Τρίπολη ο Χασάν Πασάς επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά των Αλβανών και μετά από λυσσώδη μάχη τους κατανίκησε και τους κατάσφαξε. 
Από τους φονευθέντες ο Χασάν Πασάς , έκοψε τα κεφάλια των Ρουστέμπεη και 120 συντρόφων του και τα έστειλε στον Σουλτάνο στην Πόλη. Το κεφάλι του Ρουστέμ πάνω σε ασημένιο δίσκο. Επί πλέον σαν άλλος Ταμερλάνος για παραδειγματισμό, έκτισε με ασβέστη στη πλατεία της Τριπόλεως πανύψηλη Πυραμίδα που στις πλευρές της «κόλλησε» 5.000 κεφάλια που είχε κόψει από τα σώματα των Αλβανών. Τοποθέτησε δε επιγραφή που απειλούσε με θάνατο όποιος τολμούσε να την καταστρέψει. Η πυραμίδα αυτή έμεινε ως τρόπαιο της εξόντωσης των Αλβανών για πολλά χρόνια. Ο δε ιστορικός Γάλλος Πουκεβίλ την είδε με τα μάτια του ερειπωμένη το 1799, έξω από τη λεγόμενη «Πόρτα του Ναυπλίου», στο ανατολικό μέρος των τειχών της Τριπόλεως.
Η Παράδοση λέει τα ίχνη της Πυραμίδας βρισκόντουσαν στον τόπο μέχρι το 1806-1807 , όταν προκειμένου να έλθει στην Τρίπολη ο νέος Πασάς του Μωριά, ο Αλβανός Βελής, γιός του Αλή Πασά των Ιωαννίνων , οι Τούρκοι Αγάδες της Τρίπολης θεώρησαν πρέπον να εξαφανίσουν τα ίχνη της .

Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟ ΓΡΑΦΕΙ :
<<ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΚΕΦΑΛΩΝ ΠΕΘΑΜΕΝΩΝ, ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΟΔΙΑ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ>>

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ"

Πρόσθετες Πληροφορίες

224 Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017 19:28
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.