Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αγαπητοί μου φίλοι,

Σήμερα είχα κατά νου να γράψω μια συνέχεια ημιτελούς (όχι συμφωνίας!!!) αφηγήσεως μου για την εξέλιξη της επικοινωνίας μεταξύ των γενεών. Αλλά η τρέχουσα επικαιρότητα (αχ αυτή η επικαιρότητα, πάντα με ξεστρατίζει) για άλλη μια φορά με αναγκάζει να την καταστρατηγήσω. Ο λόγος είναι ένα γεγονός που συνέβη την περασμένη Τρίτη (19/05/2020), και αυτό είναι ότι παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το πολύ αναμενόμενο από ετών ντοκιμαντέρ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΝΕΙΡΩΝ https://vimeo.com/389274163 του πάρα πολύ αγαπητού μου και ταλαντούχου σκηνοθέτη ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΕΡΒΑ, γνωστού όχι μόνο στην Αργολίδα (από όπου και κατάγεται) αλλά σε όλη την Ελλάδα, και πέραν αυτής. Η πολλών ετών καθυστέρηση οφείλεται στην προσπάθεια του να εμπλουτίζει το έργο του με νέα στοιχεία, με αποτέλεσμα να προκύψει στο τέλος ένα αριστούργημα σαν αυτό που είχα την τύχη να δω. Φέτος, το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω του COVID-19.
Πρόκειται για μια εξαιρετική και ανεπανάληπτη παραγωγή που έχει να κάνει με την πλατεία ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ στο κέντρο της παλιάς πόλεως του Ναυπλίου , που είναι σημείο αναφοράς για κάθε Αναπλιώτη αλλά και επισκέπτη αυτής. Τα κτίρια που την περιστοιχίζουν είναι επίσης ιστορικά και δένουν με την ιστορικότητα της ίδιας της πλατείας. Οι συνεντεύξεις που πήρε ο αγαπητός ΓΙΩΡΓΟΣ από αρχαιολόγους, σκηνοθέτες, αρχιτέκτονες, ιδιοκτήτες, κληρονόμους (πολλοί από αυτούς δυστυχώς λείπουν πλέον), είναι συγκλονιστικές αλλά και για εμάς τους εν ζωή (ακόμα) η πλατεία αυτή είναι συνυφασμένη με τρομερά γεγονότα. Διαδηλώσεις κατά την περίοδο της κατοχής (οι οποίες ήταν άκρως επικίνδυνες), εκπαίδευση γερμανών αλεξιπτωτιστών που προετοιμάζονταν για την κατάληψη της Κρήτης κατά τον Β’ ΠΠ, γεγονότα του Εμφυλίου Πολέμου, εκλογές, επισκέψεις εστεμμένων (όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης). Πριν ανοίξει η παραλία του Ναυπλίου, ήταν το ιδανικό μέρος για τις ατελείωτες βόλτες της τότε νεολαίας αλλά και των τότε ηλικιωμένων (σαραντάρηδων και άνω!!!). Καφενεία υπήρχαν ελάχιστα τότε, εδέσποζε δε τότε το ΝΕΟΝ (τοκιστών όπως λεγόταν ψιθυριστά), πρώην ΝΟΥΦΑΡΑ, γι’ αυτό και ο κόσμος όλος έλιωνε σόλες παπουτσιών πάνω κάτω στην πλατεία και στο ΜΕΓΑΛΟ ΔΡΟΜΟ που ξεκινούσε από εκεί. Φυσικά έχουν συμβεί πολλά ακόμα μεγάλα γεγονότα τα οποία μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή (λόγω ηλικίας).
Ο αγαπητός ΓΙΩΡΓΟΣ έχει φτιάξει πολλά ντοκιμαντέρ με πολύ μεγάλη επιτυχία για τα θέματα που αναφέρεται σ’ αυτά (εκτός ενός, ο νοών νοείτω!!!) αλλά σε αυτό το ντοκιμαντέρ ξεπέρασε τον εαυτό του σε κόπο, χρόνο ατελείωτο και χρήμα που αφιέρωσε για την παραγωγή αυτή αλλά το αποτέλεσμα παρουσιάζει τρομερή αντικειμενικότητα και πληρότητα σε σχέση με την ιστορία της πλατείας και νομίζω ότι πρέπει να προωθηθεί η προβολή του από τους αρμοδίους πολιτικούς και πολιτιστικούς φορείς της πόλεως μας ώστε να γίνει κτήμα και κληρονομιά μας για τις επόμενες γενιές που θα έρθουν. Πιστεύω δε ακράδαντα ότι θα συμβάλει πολύ και στην τουριστική προβολή της πόλεως μας, όχι μόνο σε εμάς τους Έλληνες. Κλείνοντας, σαν παλιός πλέον Ναυπλιώτης, αισθάνομαι την υποχρέωση να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον πολύ αγαπητό ΓΙΩΡΓΟ μας για τον τεράστιο κόπο και χρόνο που αφιέρωσε σε αυτό το μοναδικό και τεράστιο έργο του αλλά και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την παρακαταθήκη που μας αφήνει.
Τελειώνοντας τη σημερινή μικράν αφήγηση μου, σας συνιστώ ενθέρμως να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΝΕΙΡΩΝ, το οποίο προβάλλεται δωρεάν στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μέχρι τις 28/05. Αρκεί να ακολουθήσει κανείς το σύνδεσμο
https://online.filmfestival.gr/…/plateia-oneiron-square-of…/
και να δημιουργήσει λογαριασμό με το E-mail του.

Με αγάπη,
ΛΟΥΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ

182
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.