Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΓΓΛΕΖΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Τέτοιες μέρες του 1941, το μέτωπο είχε καταρρεύσει ,ο Τσολάκογλου και οι στρατηγοί είχαν αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς, ο αρχιστράτηγος Παπάγος τα είχε απλώς χαμένα και οι Εγγλέζοι με τον Βασιλιά αποχωρούσαν. Από την άλλη οι Γερμανοί έκαναν επίδειξη του «μπλιτσγκρηγκ» και βομβάρδιζαν ανηλεώς μη δίνοντας καμιά σημασία για το που έπεφταν οι βόμβες τους.
Στην Αργολίδα εκτυλίχθηκε μια μικρογραφία της Δουνκέρκης. Ένας μεγάλος όγκος συμμαχικών στρατευμάτων διέφυγαν από τα λιμάνια της περιοχής (Ναύπλιο, Τολό, Μύλοι, Κυβέρι). Δεν ξέρουμε αν διέφυγε και ο ίδιος ο Γεώργιος από εδώ. Παρά τις φήμες δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας κανένα ντοκουμέντο.
Η βύθιση του πλοίου μέσα στο λιμάνι του Ναυπλίου και του άλλου με τα άλογα στην Αρβανιτιά είχαν μείνει σαν μια αόριστη προφορική παράδοση… το ίδιο και για κάποιους λιγοστούς ξεμοναχιασμένους Εγγλέζους που κρύφτηκαν σε σπίτια σε χωριά της περιοχής… Η Αριστερά κατηγορούσε τους υποχωρούντες Εγγλέζους ότι δεν πρόβλεψαν για την δημιουργία πυρήνων Αντίστασης, απόκρυψης οπλισμού και δημιουργίας δικτύου συνδέσμων. Νομίζω ότι έχει δίκιο.
Αυτό δεν μειώνει τον αγώνα των Άγγλων, Αυστραλών, Νεοζηλανδών , Κυπρίων και Παλαιστινίων στρατιωτών. Αυτοί έχυναν το αίμα τους και ο Τσώρτσιλ αντιμετώπιζε τον πόλεμο ως έναν αγώνα επιβίωσης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και όχι ως έναν μεγάλο αντιφασιστικό πόλεμο. Γι αυτό και αφιερώνω την γνωστή σκηνή με τους Εγγλέζους αιχμαλώτους από την «γέφυρα του ποταμού Κβάι». (Εδώ το αντίστοιχο στρατόπεδο στεγάστηκε στο υπόγειο και στο Χημείο του 1ου Λυκείου Ναυπλίου ). Υπάρχει αυθεντικό υλικό αναζητήστε το στο youtube με τίτλο Nafplia April 1941 και στο σάιτ Nafplion old photos. O Γιώργος ο Ταραβίρας και άλλοι φίλοι έχουν κάνει υπέροχη δουλειά. Τελευταία, έμαθα ότι η ομάδα «Καστράκι, Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος Ασίνης & Αγίας Παρασκευής» συγκεντρώνει στοιχεία και προφορικές μαρτυρίες για την μάχη που έδωσαν οι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στην είσοδο της Ασίνης για να εμποδίσουν την κάθοδο των Γερμανών και διευκολύνουν την επιβίβαση των συντρόφων τους στα πλοία. Όποιος γνωρίζει κάτι ας έρθει σε επαφή μαζί τους. (Για την άλλη μάχη στην είσοδο του Τολού μας έχει αφήσει λεπτομερείς μαρτυρίες ο – μακαρίτης πια – δάσκαλος Γιάννης Κοτίτσας.)

218
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.