Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΧΟΥΝΤΕΣ

  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Πλησιάζει η επέτειος της 21ης Απριλίου. Επετειακά θα κάνω τρεις αναρτήσεις ξεκινώντας από την σημερινή και από το ερώτημα: «Ήταν όλος ο στρατός Χουντικός και για αυτό δεν κινήθηκε κανένας εναντίον της Χούντας;»
Πραγματικά, όλες οι στρατιωτικές μονάδες της χώρας έδρασαν υπέρ του Πραξικοπήματος. Η Χούντα ήταν ολιγομελής (αναφέρονται 15 αξιωματικοί). Υπήρχε μεγάλος αριθμός συμπαθούντων, αλλά όχι μυημένων.
Όμως το στράτευμα στο σύνολό του έδρασε ως καλοκουρντισμένος μηχανισμός, όπου όλα έγιναν βάσει σχεδίου.
Εμπνευστής του σχεδίου ήταν ένας δικός μας, ο στρατηγός Βασίλειος Καρδαμάκης από το Τολό. Απόστρατος εκείνη την εποχή. Ένας ευφυέστατος άνθρωπος, αλλά ακροδεξιός (πιο δεξιά από αυτόν δεν υπήρξε ποτέ). Ένας άνθρωπος για τον οποίο κακιά κουβέντα δεν θα ακούσετε στην Αργολίδα, αν και συνέβαλε περισσότερο από κάθε άλλον στο πνίξιμο της Δημοκρατίας.
Ήταν αναμεμιγμένος στη συνωμοσία του ΙΔΕΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 50. Στο μίνι πραξικόπημα για την αποστρατεία του Παπάγου, το 51, το όνομά του δεν αναφέρθηκε. Αυτό του επέτρεψε να γίνει αρχηγός του ΓΕΣ το 59 – δηλαδή όταν ήταν η ΕΔΑ αξιωματική Αντιπολίτευση-. Το πήρε τότε εργολαβικά να εφαρμόσει το πετσόκομμα της Αριστεράς. Σχεδίασε τις εκλογές της βίας της νοθείας του 61. Για πιο σίγουρες λύσεις ετοίμασε το σχέδιο ΠΕΡΙΚΛΗΣ. Δηλαδή, με μια διαταγή από το ΓΕΣ, ο στρατός να βγεί από τους στρατώνες , να συλλάβει πολίτες, να ελέγξει επικοινωνίες, συγκοινωνίες, ΜΜΕ και να αντικαταστήσει τα στελέχη της διοίκησης με έμπιστους. Το σχέδιο αυτό – λεπτομερέστατο, με όλες τις διαταγές έτοιμες προς διαβίβαση και τα συνθήματα /παρασυνθήματα έτοιμα- υπήρχαν σε ένα γραφείο δίπλα στο γραφείο του ΑΓΕΕΘΑ στο Πεντάγωνο.
Το βράδυ της 20 ης Απριλίου ο Παπαδόπουλος με τον Πατακό μπήκαν στο γραφείο , πήραν τον φάκελο και άρχισαν να διαβιβάζουν τα συνθήματα… Μόλις σιγουρεύτηκαν ότι δεν υπήρχε καμία αντίρρηση ή έστω απορία από κανέναν… ο Στέλιος πήγε στο Γουδί και έβγαλε τα τανκς στους δρόμους της Αθήνας για εκφοβισμό. Σε λίγο έφεραν ένα γελοίο υποκείμενο που παρίστανε τον ΑΓΕΕΘΑ και τον έβαζαν να υπογράφει ό,τι διαταγές ήθελαν…
Δεν ξέχασαν τον Καρδαμάκη. Τον θεωρούσαν πατέρα τους. Του έδωσαν την ΔΕΗ… Κυριολεκτικά του την έδωσαν εν λευκώ… Σαν διοικητής της ΔΕΗ προχώρησε πολλά μεγάλα έργα και ηλεκτροδότησε πάνω από 4.500 χωριά που μέχρι τότε είχαν γκαζόλαμπες. Στα έργα προτιμούσε μια Γαλλική εταιρία. Κατηγορήθηκε μετά θάνατον ότι χρηματιζόταν για αυτά τα έργα… Υπήρξε κάποια πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση που έλεγε να πάρουν πίσω τα λεφτά από τους κληρονόμους του… ουδείς ποτέ έμαθε εάν εφαρμόστηκε η απόφαση ή αν πήγε σε εφετείο.
Ο Καρδαμάκης πέθανε στη διάρκεια της Χούντας σε υπηρεσιακό ταξίδι στο Ουλμ της Γερμανίας. Πρόλαβε να διορίσει αρκετά μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας στην ΔΕΗ. Βοηθούσε τον Πανναυπλιακό (είχαμε γίνει, κυριολεκτικά, ΠΑΕ με βασικό μέτοχο τη ΔΕΗ όταν ακόμα το ποδόσφαιρο ήταν ερασιτεχνικό). Διόρισε στο Άργος Δήμαρχο, έναν φίλο του απόστρατο που δεν είχε καμία σχέση με την περιοχή (ο οποίος κατάφερε να φτιάξει Νοσοκομείο και γήπεδο με διώροφη εξέδρα). Κατέστρεψε το καρνάγιο και το σπίτι του «Βαρκάρη» στο Ναύπλιο για να φτιάξει τα γραφεία της ΔΕΗ. Τέλος έφτιαξε το παλιό Κολυμβητήριο που πήρε και το όνομά του για πολλά χρόνια (η ταμπέλα παρέμενε και μεταπολιτευτικά, ξηλώθηκε όταν βγήκε Πρόεδρος στον Όμιλο ο Ηρακλής Γκάτζιος).
Στο διαδίκτυο βρήκα μόνο μία φωτογραφία του την οποία και ανεβάζω.

Πρόσθετες Πληροφορίες

256
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.