Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Τζογάροντας με… ψείρες, εκεί, ψηλά στο μέτωπο!

  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο Στέλιος Καρατάσος, λοχίας από τ’ Ανάπλι, είχε οριστεί εκείνο το χειμωνιάτικο βράδυ να φυλάξει σκοπιά, στο χωριό που είχαν στρατωνισθεί. Ο Χειμώνας του ’40-41 ήταν φοβερός, με βροχές και με χιόνια. Ήταν πολλά τα χιόνια που είχαν πέσει εκεί πάνω στην Ήπειρο, Νότια και Βόρεια. Πολύ το κρύο, οι υποθερμίες, τα κρυοπαγήματα…
 


Καθώς πλησίαζε η ώρα να τον αλλάξει ο αντικαταστάτης του, δεν άντεξε από την κούραση που κουβάλαγε όλη μέρα και έγειρε, ακουμπώντας πλάι, στο χιόνι που ήταν ίσα με το μπόι του. Για μερικά λεπτά γλάρωσε, έτσι που η αλλαγή φρουράς τον βρήκε μισοπαγωμένο.

 
Μόλις τον είδαν έτσι, στη μισή διαδρομή για τον άλλο κόσμο, τον φορτώθηκαν και κάνανε κατά πέρα να βρουν ένα σπίτι που να καίει φωτιά, να τον βάλουν δίπλα στο παραγώνι, να ζεσταθεί και να συνέλθει.
 
Κάπου, λίγο πιο πάνω, είδαν κάτι να αχνοφέγγει από το παράθυρο ενός καλυβιού. Μέσα υπήρχε φωτιά. Χτύπησαν, φώναξαν, απόκριση καμία. Ο άνθρωπος θα πέθαινε από υποθερμία άμα αργούσαν. Έτσι, τραβήξανε μια κλωτσιά στην πόρτα και την άνοιξαν.
 
Το θέαμα, δίπλα στο τζάκι, όπου ακούμπησαν τον μισοπαγωμένο Καρατάσο, τους άφησε άφωνους. Δύο φαντάροι, Πειραιώτες – αυτό το μάθανε μετά – κάθονταν πάνω στο χωμάτινο πάτωμα του καλυβιού, όπου είχανε ανοίξει μια τρύπα, που την παρατηρούσαν με αδιάσπαστη προσοχή, παρά την ξαφνική εισβολή τους.
 
Δίπλα στην τρύπα υπήρχαν αραδιασμένα χαρτονομίσματα. Το πράγμα παρέπεμπε σε τζόγο. Και τι τζόγο, τζόγο με… ψείρες! Οι δυο Πειραιώτες είχανε βάλει από μια ψείρα, από τις πολλές που είχαν κάνει κατάληψη στο κορμί τους, στο βάθος της τρύπας. Όποια σκαρφάλωνε πρώτη στην κορφή, κέρδιζε ο ιδιοκτήτης της!
 
Επιτέλους, κάποια στιγμή ολοκληρώθηκε η… ψείρας ανάβαση. Χαρούμενος ο κερδισμένος, πήρε το χρήμα μαζί με την «πρωταθλήτριά» του, την οποία αφού φίλησε την ξαναέβαλε στον… κόρφο του. Η «χαμένη» ακολουθώντας το του Καίσαρος «Ουαί τοις ηττημένοις», θανατώθηκε με μια δαγκωνιά.
 
Και πήγαν όλοι τους για ύπνο. Την άλλη μέρα είχαν και πάλι πόλεμο…
 
Υ.Γ. Άντε να πάω κι εγώ να κοιμηθώ, γιατί με έπιασε… φαγούρα από την απόδοση του θέματος!
 
 
Γιώργος Ν. Μουσταΐρας

Πρόσθετες Πληροφορίες

162
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.