Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΡΧΟΤΑΝ, ΣΤΑ ΔΟΛΙΑΝΑ ΒΡΕΘΗΚΕ!!!

  • μέγεθος γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Η επέτειος της διπλής μάχης Βέρβενων- Δολιανών πέρασε (18 Μάη). Το FB ήταν γεμάτο με επικλήσεις συντήρησης της Οθωμανικής κληρονομιάς για να έρθουν Τούρκοι τουρίστες (1ευρώ = 6 λίρες). Εκμεταλευόμενος την αργία είπα να το ρίξω λίγο στην Ιστορία.
Στις 18 Μαΐου 1821, ο Κολοκοτρώνης αποφάσισε να στείλει στην Αργολίδα τον Νικηταρά, να αναλάβει καθήκοντα αρχηγού της πολιορκίας του Ναυπλίου. Είχε προηγηθεί η κάθοδός του στο Άργος και το ξήλωμα του μολυβδοσκέπαστου τρούλου του τζαμιού, που το έχουμε κάνει εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και της επίσης μολυβδοσκέπαστης στέγης του Μεντρεσέ (Τούρκικου Ιερατικού σχολείου, που ήταν εκεί δίπλα και έχει καταστραφεί εντελώς.)
Το βράδυ 18 προς 19, Μαΐου, ο Νικηταράς κατεβαίνει από το Βαλτέτσι στο οροπέδιο της Τριπολιτσάς, το διασχίζει ώστε να μη γίνει αντιληπτός από το εχθρικό ιππικό και ξαναρχίζει να ανηφορίζει στον Πάρνωνα. Σταματάει στα Δολιανά για ανεφοδιασμό.
Από τα τέλη του Μάρτη του 1821 είχαν συγκεντρωθεί στα Βέρβενα (εννοείται στα πάνω στη κορφή του Πάρνωνα) περίπου 2500 Έλληνες, από την Κυνουρία, τη Λακεδαίμονα και την Μάνη. Είχαν οργανώσει στα Δολιανά την πρώτη ΠΑΥΠ (!!!) αποθήκη υλικού πολέμου, το «Κελάρι» ή «Κεμέρι». Ψυχή της κίνησης αυτής ήταν δυο δεσποτάδες και ένας επιχειρηματίας(!!) οι επίσκοποι Βρεσθένης και Έλους και ο Αναγνώστης Κονδάκης. Σε αντίθεση με τα στρατόπεδα στο Μαίναλο (Βαλτέτσι, Χρυσοβίτσι κλπ.) όπου υπήρχαν πολλοί και εμπειροπόλεμοι στρατιωτικοί (Κολοκοτρώνης, Πλαπούτας κλπ) στις πλαγιές του Πάρνωνα είχε στηθεί ένα μάλλον αυθόρμητο στρατόπεδο.
Ο Νικηταράς φθάνοντας στα Δολιανά τσακώθηκε με τους …αρμοδίους. Η αφορμή ήταν η άρνηση να του δώσουν ένα βαρελάκι κρασί. Και αυτό ήταν η… σωτηρία μας.
Το πρωί στις 19 Μαΐου ξεκινούν από την Τρίπολη τρεις Τουρκικές φάλαγγες. Μια να χτυπήσει τα Δολιανά, μια το Δραγούνι και η κυριότερη τα Βέρβενα. Το σχέδιο ήταν: Κατάληψη των Δολιανών- Πέρασμα από τη κορφή του Πάρνωνα και κύκλωση των Βερβένων. Ατύχησαν στο πρώτο. Ο Νικηταράς βλέποντας τους εχθρούς, αγνόησε τον προηγηθέντα καυγά, οχυρώθηκε στα σπίτια του χωριού και νίκησε τους επιτιθέμενους.
Το βράδυ εκείνης της ημέρας οι Τούρκοι κινδύνευσαν να περικυκλωθούν και τράπηκαν σε άτακτη φυγή.
Ο Νικηταράς στη συνέχεια κατέβηκε στο Άργος και κατευθύνθηκε στο Κατσίγκρι. Οργάνωσε το στρατόπεδο και την προώθηση προκεχωρημένων τμημάτων στην Άρια για την αποκοπή της ύδρευσης του Ναυπλίου.
Το αποτέλεσμα ήταν … σε λίγες μέρες, με απόφαση της Πελοποννησιακής Γερουσίας, η καθαίρεση του Νικηταρά από την αρχηγία της πολιορκίας του Ναυπλίου. Ο γιος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη είχε περισσότερα μέσα !!! (Ελλάς το μεγαλείο σου!!!)
ΥΓ Την φωτο την αλίευσα στο διαδίκτυο είναι σύμμειξη της γνωστής γκραβούρας του Νικηταρά με μια ζωγραφιά.

Πρόσθετες Πληροφορίες

211
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Προσθήκη σχολίου

Σημειώσεις η νομικό περιεχόμενο για την υποβολή σχολίων.